IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин e обсъдил кризата в Украйна с Меркел и с Барозу

Боевете в Източна Украйна продължават въпреки сключеното в Минск примирие

10:03 | 16.09.14 г. 1
Путин e обсъдил кризата в Украйна с Меркел и с Барозу

Руският президент Владимир Путин е провел два телефонни разговора в понеделник срещу вторник – с канцлера на Германия Ангела Меркел и с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, съобщава пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според говорителя на германското правителство Щефен Зайберт разговорът е бил посветен на ситуацията в Украйна и прилагането на споразумението за примирие от Минск, което беше сключено на 5-ти септември, допълва информационната агенция.

Меркел е приветствала постигнатия напредък в резултат на тристранните преговори между Русия, Украйна и Европейския съюз (ЕС) в сферата на свободната търговия, допълва Зайберт. "Канцлерът също подкрепи продължаването на тристранните преговори за разрешаване на конфликта за цените на газа между Русия и Украйна", казва още той.

Според съобщението на Кремъл телефонният разговор се състоял по инициатива на германската страна. За разговора с Барозу се посочва, че лидерите на ЕС ще продължат да обсъждат отлагането на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС до 1 януари 2016 г. и да му направят оценка. Брюксел ще се опита да отговори и на опасенията на Русия във връзка със споразумението.

Двамата са подчертали и важността на продължаването на диалога с цел осигуряване на непрекъсната доставка на руски газ за Европа през Украйна.

Междувременно FT съобщава, че боевете в Източна Украйна продължават въпреки сключеното примирие. Полковник Андрий Лисенко, говорител на украинската армия, обяви, че е имало обстрел в района на летището в Донецк през почивните дни. Загинали са шест души, ранените са 15. Атаката по думите на Лисенко е била осъществена от около 200 сепаратисти.

Според Лисенко проправителствените сили засега успяват да удържат позициите си, но боевете продължават.

Лисенко подчертава, че правителствените сили на Украйна наблюдават спазването на примирието и отвръщат само когато са атакувани. Според него споразумението се нарушава от проруските бойци, които са започнали стрелба в няколко района на Донецк през последните 24 часа.

Допълнително напрежение поражда и твърдението на сепаратистите от почивните дни, че те не са задължени да спазват споразумението от Минск.

Борис Литвинов, парламентарният говорител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, коментира в събота, че лидерите на сепаратистите от Донецк и Луганск не са били директни участници в преговорите в Минск, където е договорено примирието, припомня изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 9 години
Кво обсъжда още ? Да връща Крим, да изтегли окупационните войски и всичко да се приключва, че измъчи хората там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още