IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амбициите на Гърция за изход от спасителната програма срещат отпора на Драги

Президентът на ЕЦБ иска от страната да изпълнява заложените реформи, за да започне да изкупува активи от задлъжнялата икономика

10:02 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Амбициите на Гърция за изход от спасителната програма срещат отпора на Драги

Амбицията на премиера Андонис Самарас да изведе Гърция от спасителната й програма среща редица препятствия, пише Bloomberg.

Желанието на министър-председателя може да бъде осуетено от условията по програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка (ЕЦБ). По време на вчерашната си среща в Неапол централните банкери обсъдиха, че икономиката на Гърция трябва да остане под наблюдение, за да може страната да попадне в програмата на финансовата институция. Това твърди централен банкер, участващ в преговорите, но пожелал анонимност.

Драги обеща да изкупува ценни книжа, обезпечени с активи, и обезпечени облигации за поне две години. Той каза, че Гърция и Кипър трябва да бъдат обект на спасителните програми, за да бъде сигурно, че те ще бъдат включени в програмата, защото техните кредитни рейтинги са под инвестиционния клас. Това е допълнително препятствие пред Самарас, който се опитва да убеди инвеститорите, че страната му е в добро състояние, за да обслужва дълговете си.

„Изявлението на Драги от типа „няма програма, няма покупки“ е директно предупреждение за Самарас да не излиза по-рано от спасителната програма“, коментира инвестиционният мениджър в SteppenWolf Capital Андреас Кутрас.

Същевременно четирите най-големи гръцки банки притежават обезпечени облигации за около 20 млрд. долара, което представлява 5% от пасивите на индустрията, показват данни на Bloomberg.

Според Citigroup гръцките банки и задлъжнялата икономика ще извлекат ползи от покупките на ЕЦБ. Ликвидността в банковата система на страната ще се подобри, с което ще се предостави повече кредит за икономиката.

Тези потенциални ползи обаче могат и да не се осъществят, ако Гърция излезе по-рано от спасителната си програма. Драги увери, че ЕЦБ ще изкупува активи от държави, чиито кредитни рейтинги са под ВВВ-, само ако те са обект на спасителна програма.

Въпреки че ЕЦБ иска Гърция да бъде наблюдавана под някаква форма, правителството на страната може да избере какъв вид да бъде този надзор, коментира още централният банкер, пожелал анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още