IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър се насочва към излизане от спасителната програма до края на 2015 г.

Изплатените досега пет транша от "тройката" международни кредитори донесоха на Никозия 5,77 млрд. евро

10:58 | 22.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Кипър се насочва към излизане от спасителната програма до края на 2015 г.

Кипърският президент Никос Анастасиадис изрази надежда, че страната ще успее да излезе от спасителната програма до края на 2015 г., съобщава изданието Cyprus Mail, цитирано от БТА.

"Ако всичко върви по план, бих искал да кажа без преувеличения или безпочвен оптимизъм, че се надявам, че преди края на 2015 г. ние ще бъдем в състояние да излезем от меморандума и да се изправим на собствените си крака", заяви Анастасиадис по време на събитие в Лондон, организирано от асоциация на кипърските гърци. 

Държавният глава изтъкна "важността на приноса на всеки отделен човек в тези критични времена". Той също така спомена за рекапитализацията на банките чрез чуждестранни инвестиции и последователните положителни оценки на рейтинговите агенции.

През юли "тройката" международни кредитори – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд (МВФ), посочиха, че са удовлетворени от напредъка по изпълнението на фискалните цели, заложени в спасителната програма за страната.

След приключването на редовната проверка кредиторите констатираха, че са предприети допълнителни стъпки за укрепването на банковия сектор. Придвижена бе и необходимата реформа в социалната система.

Кредиторите на Никозия обаче призоваха властите да се справят с разрастващите се "лоши" кредити, които се явяват спирачка за растежа и създаването на нови работни места. По думите им заради нарастващия дял на проблемните кредити банките продължават да ограничават кредитирането.

През март 2013 г. Кипър договори с "тройката" кредитори спасителна програма в размер на 10 млрд. евро. Досега страната е получила пет транша на обща стойност 5,77 млрд. евро от ЕС и МВФ. Шестият транш пък е на стойност 436 млн. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още