IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтинга на Русия с една стъпка

Колкото по-дълго продължи конфликтът в Украйна и действат международните санкции, толкова по-големи ще бъдат щетите за доверието на инвеститорите

09:20 | 18.10.14 г.
Moody's понижи рейтинга на Русия с една стъпка

Moody's Investors Service понижи рейтинга на Русия с една степен  до Ваа2 от Ваа1 с негативна перспектива, съобщават от рейтинговата агенция.

Ключовите фактори за понижаването на рейтингй и за поддържането на отрицателна перспектива пред него са влошените перспективи за растеж на руската икономика в средносрочен план, изострени от кризата в Украйна и въздействието на международните санкции, както и постепенната продължаваща ерозия на валутните буфери, ограничения достъп до пазара на руските кредитополучателите и ниските цени на петрола.

Негативната перспектива пред рейтинга на страната отразява нарастващия риск от по-нататъшни конфликти и възможността за нови икономически санкции.

“Военната конфронтация в Украйна и ескалиращите санкции срещу Русия ще имат все по-отрицателно въздействие върху инвестиционния климат и следователно – върху перспективите за растеж в средносрочен план. Дори и преди кризата в Украйна потенциалът за растеж на руската икономика отслабваше, поне според Международния валутен фонд (МВФ), посочва рейтинговата агенция.

Moody's отбелязва, че икономиката остава силно зависима от сектора на въглеводородите и тази зависимост не е намаляла, въпреки различните стратегии на правителството за диверсификация. Демографските промени също оказват съществен натиск върху икономиката на страната.

Колкото по-дълго продължи конфликтът в Украйна и колкото по-дълго действат международните санкции срещу руската икономика, толкова по-големи ще бъдат щетите за доверието на инвеститорите в Русия като източник на рентабилни инвестиционни възможности, подчертава агенцията.

Moody's допълва, че валутните резерви на руското правителство остават значителни, въпреки намесите на Централната банка на пазарите заради потъващия курс на рублата. Властите обаче са поставени под силен натиск заради необходимостта да осигурят ликвидност както на публичния, така и на частния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още