IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон се опитва да отклони Будапеща от прегръдката на Москва

САЩ са обезпокоени от сближаването на Унгария и Русия в областта на енергетиката

21:05 | 03.11.14 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съединените щати започват дипломатическа офанзива, за да попречат на Унгария да продаде на Русия дяловете си в една хърватска енергийна компания, което западните сили възприемат като опасно навлизане на Будапеща в орбитата на Москва, пишат Зоран Радосавлевич и Кристина Тан в анализ на Ройтерс.

Правителството на САЩ вече предприе извънредно необичайни стъпки, като включи в черния списък на лицата със забрана да посещават САЩ шестима души, свързани с правителството на Унгария, член на НАТО и на Европейския съюз. Според официални източници във Вашингтон този демарш е продиктуван от нарастващото раздразнение спрямо унгарския премиер Виктор Орбан, който праща съдии в пенсия, налага големи налози върху чуждестранните банки, а миналата седмица предизвика масови протести с предложението да се въведе данък върху потреблението в интернет.



Но Вашингтон е особено притеснен от засилващото се сближаване между Унгария и Кремъл в енергетиката, което може да подкопае опитите на Запада да изолира руския лидер Владимир Путин заради намесата му в Украйна. От септември Унгария не изпомпва природен газ за Украйна, с което на практика се изтегли от инициативата на ЕС в подкрепа на Киев, изложен на руска енергийна блокада. Освен това Унгария потвърди ангажимента си да изгражда тръбопровода "Южен поток" за руски газ, на който проект Вашингтон и Брюксел се противопоставят.

Сега американските представители се опасяват, че унгарската енергийна компания MOL (Magyar Olaj) ще продаде своя 49-процентен дял в най-голямата хърватска енергийна компания INA (Industrija nafte) на руска фирма, вероятно на държавната "Газпром". Унгарското правителство държи 24,7 процента от акциите на MOL.

Служител от Държавния департамент, отговарящ за енергийната сигурност, помоли един американски сенатор, който е на посещение в Европа, да посети по-миналата седмица Хърватия и да лобира пред правителството там по въпроса.

Въпросният служител от департамента Еймъс Дж. Хохщайн по-рано този месец се беше срещал във Вашингтон с унгарския министър на външните работи и външноикономическите връзки Петер Сиярто. Според източник от департамента двамата са имали "ползотворна среща", на която са говорили между другото за дяловете на MOL, проекта "Южен поток" и унгарските газови доставки за Украйна. Западни дипломати в региона потвърдиха, че САЩ се безпокоят от евентуална продажба на тези дялове на "Газпром" – компания, смятана от тях за инструмент на кремълската политика.

Ако "Газпром" придобие акции на INA, това ще създаде за руската компания стратегически плацдарм във вътрешността на Европейския съюз, който вече е най-големият потребител на руски природен газ.

Крис Мърфи - американският сенатор, лобирал пред правителството на Хърватия по поръчка на Вашингтон, казва, че "Газпром" не крие желанието си да придобие контрол върху INA.

"Мислехме, че ще бъде добра идея да се отбия и да се видя с премиера и президента и да потвърдя важността на този въпрос", разказва Мърфи за пътуването си до Загреб.

Купувачът на 49-те процента акции на MOL ще получи и възможността да придобие част от търгуваните на борсата в Загреб акции на INA, които възлизат на около 5 на сто, тоест възможност да придобие пълен контрол върху хърватската компания.

Източник от "Газпром" разкри, че през март е имало дискусии с участието на Хърватия, "Газпром нефт" (петролният клон на "Газпром") и държавната руска фирма "Роснефт", но оттогава нямало развитие.

Унгарската MOL, която е в спор с Хърватия относно акциите си в INA, каза в изявление, че "продажбата на дела в INA е валиден вариант". Унгарската компания заяви, че няма да разкрие подробности за потенциалните купувачи от принципни съображения.

"Нелиберална държава"

Курсът на Унгария към прокремълския лагер се е ускорил през последните няколко месеца, смятат западни дипломати. Орбан на няколко пъти влезе в конфликт с Брюксел заради своята политика и от няколко години се стреми към нещо, което нарича "отваряне на изток", тоест сближаване с Русия и азиатските страни. В реч по-рано тази година Орбан заяви, че иска да построи "нелиберална държава", в която все още ще има свободи, но националните ценности ще бъдат поставени над либералната идеология от западен тип.

Унгария заедно с Полша и Словакия бе сред трите страни от ЕС, които изпращаха природен газ в Украйна, за да компенсират отчасти доставките от Русия, отрязани през юни. Но Унгария спря доставките за Украйна през септември - точно три дни след посещението на президента на "Газпром" Алексей Милер, който бе приет от Орбан.

По това време Унгария желаеше да увеличи вноса на газ, за да запълни газохранилищата си преди зимата. Два дни след като прекрати доставките за Украйна обемът на руския газ за Унгария достигна 24,44 милиона кубически метра дневно, сочат данни на оператора на унгарската газопреносна мрежа FGSZ, тоест 56-процентно увеличение спрямо деня на срещата между Милер и Орбан.

Киев изтълкува спирането унгарския газ за Украйна като доказателство, че Русия е оказала с успех натиск върху Унгария.

В изявление украинската газова компания "Нафтогаз" се оплака относно руския "енергиен рекет".

Действията на Унгария се различаваха от тези на съседната й Словакия, която продължи доставките за Украйна, въпреки че намали собствените си запаси.

Източник от "Газпром" отрече, че компанията е притискала Унгария да спре да изпомпва газ за Украйна. Но добави: "Когато Милер посети Унгария, тя стана по-предпазлива за разлика от Словакия".

Самата Русия миналия четвъртък се съгласи да възобнови доставките за Украйна, след като бе решен спорът за цената.

(БТА)

Oще световни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 9 години
Дания ще забрани използването на въглища до 2025 г. С това страната ще стане световен лидер в борбата с глобалното затопляне, надграждайки вече действащите зелени мерки като използването на вятърна енергия и ходенерто на работа с велосипед.Дания внася около 6 милиона тона въглища годишно от световните пазари, в момента най-вече от Русия. Така забраната не само ще спомогне за екологията в страната, но и ще прекрати енергийната зависимост на страната от Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
"Путин разори единствено олигарсите, които бяха негова опозиция, но олигарсите които го подкрепяха ги направи още по богати!"Да така е ...за сега! Защо за сега ли? Защото няма как с един удар да ликвидира всички. Безработицата ще е огромна защото тези хора държат икономиката. В този случай би загубил властта си за отрицателно време. Вместо това той ги ликвидира един по един. Тези които остават обаче докато им дойде реда си плащат и то здраво. С тези пари Путин вдигна държавата на крака и се подготвя.......и на тях да удари балтията! Ще поживеем и ще видим не съм ли прав. Така трябва и у нас да се пипа. Един по един кърлежите да се мачкат за да си вземе дъх държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
И между другото-понеже сега се задълбах-в унгарските събития, болшевике, я ми кажи къде прочете за "десетки хиляди" умрели унгарци? Утре сигурно и в народните съдилища ще ги изкараш милиони... Дай ми линк с цитати, щото за пореден път хвърляш плява, все едно си журналист на Фокс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
аз как си променям кое бе, ***, помолих те да не ми слагаш думи в устата. Чети бавно, ама много бавно. И винаги имай предвид, че няма как да харесвам Орбан щото ми е идеологически опонент, нито пък руснаците по същата причина. Виж-на теб трябва да са ти симпатични. Както казах-можеш да избираш степента на зависимост. Ако си борец за независимост и руснаците ти се струват по-малко зависимият вариант ти ми кажи какво да си мисля за твоите приятели, болшевике?А Българите са пряко независими от украинската политика само и единствено щото: няма Бургас-Александруполис и няма Южен поток. Иначе щяхме да сме грубо толкова независими, колкото е Германия-интерконекторите с Гърция щяха да са излишни(щото могат и по Бургас Александруполис да се пуска газ), доставките щяха да са гарантирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Виж как си променяш мнението на 5 минути и сам си призна, че политиката на Орбан не води към независимост, а към още по голяма зависимост от Русия!Няма нужда да имаш унгарско или хърватско гражданство за да имаш проблем със зависимостта на тези държави от Русия! Българите например нямат украинско гражданство, но са пряко зависими от украинската политика по газовите въпроси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
И понеже май за пореден път умишлено кривиш истината-няма как държава извън ОПЕК(с малки изклюения, като Русия, щото тя не е член на ОПЕК) да е енергийно независима. Въпроса е, че държавите имат избор в степента на зависимост и в това от кой да са зависими. На Франция им се наложи да води война, за да им е подсигурен петролът. Еми явно Орбан предпочита зависимост от руснаците и ги смята за по толерантен партньор от колкото германците(да се чете-американците). Явно и унгарците смятат така. Аз лично плюя на всички тия-не ме кефят нито едните, нито другите. С годините ставам като деанта:) Ти кой си, че да се оплакваш? Унгарско или хърватско гражданство да имаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
Нищо такова не говориш-искаш унгарците да изритат руснаците, просто щото не харесваш руснаците. Еми Орбан си ги харесва, това си е проблем на Орбан, унгарците гласуват за него. Те толкова. И тебе и да не те кефи и да те кефи-нашите управляващи се кефят на хамериканците-спи спокойно, интересите на Шорош са защитени. По същество няма разлика с Орбан, макар че вероятно той не получава инструкции, както ние получаваме от Маккейн(да припомням ли демократичната визита?).А Русия има право да придобива каквото си иска, където си иска, стига да предлага най-добри условия и да не е в противоречие със законодателството. Щото нали на това викаме пазарна икономика? Ти кво се оплакваш от въпроса? Ако не ти харесва давай да сменяме името и да го кръщаваме Съюз на Европейските Социалистически/Съветски Страни. То и без това на там сме тръгнали със субсидиите... И се басирам, че ако продължаваме да ближем подметките на американците ти няма да се оплакваш и дума няма да чуя от теб за...свободи и бла бла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Има разлика, когато някой доброволно купува руски нефт и между това Русия да придобие собственост върху инфраструктурата на територията на ЕС и утре тя да определя кой да има право да ползва тази инфраструктура и какъв нефт да върви по нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Точно за това говоря, че десетки хияди унгарци умряха през 1956 година за независимостта на Унгария, а Виктор Орбан сега се опитва допълнително да увеличи енергийната зависимост на Унгария от Русия и с това да им позволи да станат отново и политически зависими! Какво собствено мнение виждаш в това доброволно да се направиш зависим от един диктаторски режим? Умрелитре за свободата на Унгария сега се въртят в гробовете си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
И нещо не мога да разбера-какво се оплакваш, ако някой купува руски нефт? Те са си го избрали. И без това Лук Ойл е втората по големина фирма от бранша-огромна част от ЕС купува руски нефт. Отивай протестирай пред централата на Тодор Александров
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още