IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко зависима е Европа от руския газ?

Обемите на доставките на руски газ спадат от няколко години, но не достатъчно бързо, казва еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер

15:17 | 12.03.14 г. 41
Автор - снимка
Създател
Колко зависима е Европа от руския газ?

Министър-председателят на Полша Доналд Туск очаква днес германския канцлер Ангела Меркел на разговори във Варшава. Директен както винаги, Туск намекна още преди срещата на Меркел темата, която иска да обсъди, преди тя да се отправя на посещението си у съседите.

„Зависимостта от руски газ не бива да парализира Европа в момент, когато се иска бързо действие и единна гледна точка", заяви Туск по-рано през седмицата. „Това се отнася не само до Германия, но германците са отличен пример за тази зависимост през последните няколко години", цитира премиера германският всекидневник Die Welt.

По този начин Туск зададе тона за срещата на върха на лидерите на ЕС през следващата седмица. Предвид кризата в Украйна те искат да обсъдят как може да бъде намалена зависимостта от вноса на природен газ. “Европейският съвет е загрижен за голямата енергийна зависимост на Европа, особено от газ, и призовава за увеличаване на усилията за намаляването ѝ" се казва в проекта на заключителния документ от срещата на върха на ЕС. 

В действителност Германия е най-големият купувач на руски природен газ, 16 процента от целия износ чрез газопроводи идва в Германия - почти толкова, колкото получава и Украйна. Близък поглед върху картата на Европа с енергийните доставки показва, че други страни, при това с по-ниско търсене от това в Германия, са много по-зависими от Русия.

Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) пет държави от ЕС получават своите газови доставки изключително от Русия: България, Словакия, Финландия и Полша. Също Унгария (70 на сто) и Гърция (54 процента) са силно зависими от руския газ от газопровода, докато Германия получава 39% от нуждите си от Русия – повече от средното равнище за ЕС в размер на 31 на сто.

Полша вече действа - Туск иска да намали дори по-бързо от планираното зависимостта на страната си от руския природен газ. Правителството представи законопроект, с който добивът на шистов газ трябва да бъде ускорен. Законът улеснява лицензирането на фирми, които изследват този дълбоко обвързан в земните запаси неконвенционален газ и искат да го добиват, казва Туск.

Обемите на доставките на руски газ спадат от няколко години, но не достатъчно бързо, казва и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. “Европа трябва да създаде по-широкомащабно електрозахранване, да разчита на повече източници, отколкото днес”, казва той. „Нашата стратегия за диверсификация напредна, но тя все още не е завършена. Ще отнеме още пет до десет години, но днес ние сме по-стабилни, отколкото преди пет години", заяви наскоро Йотингер пред Die Welt.

Основният проблем: собствените ресурси на природен газ в Европа вече не са достатъчни, за да отговорят на търсенето. Великобритания и Холандия съвместно произвеждат толкова газ, като Норвегия, която не е член на ЕС. Около 160 млрд. куб. метра природен газ произвежда годишно ЕС, докато в Русия обемът е четири пъти по-висок.

И докато според прогноза на Международната агенция по енергетика (МАЕ) производството на Русия може да се увеличи значително до 2030 г., запасите в Северно море бавно, но сигурно изтичат: според МАЕ ЕС ще може да добие едва 99 млрд. куб. м през 2030 г.

Според статистиката на агенцията в ЕС има само две държави, които сами задоволяват нуждите си от природен газ – Холандия, която добива 174% от собствените си нужди, и Дания със 164% от нуждите си. Великобритания може да набави 53 процента от потреблението си от собствени източници. В много страни степента на енергийна самодостатъчност е нулева или малко над нулата – на практика те трябва да купуват всичко. Сред тях според МАЕ спадат Португалия, Испания, малкият Люксембург, а също и Франция, която е достигнала ниво на самозадоволяване от един процент. За Германия делът е 14%, а за Полша - 34 на сто. 

Трябва да се имат предвид и вносът в Европа на газ под втечнена форма от Нигерия, Катар и Либия. Германия и Франция не разполагат с терминали за такива доставки на газ, Италия обаче разчита основно на тази технология.

„Ние трябва да помислим дори за доставки на газ от САЩ", каза Йотингер, „предвид факта, че Катар в момента е в спорни отношения със съседите си в Персийския залив, че в Либия бунтовници блокират добива. Енергетиката в Европа в твърде значителна степен е в ръцете на политически нестабилни страни“, добавя Йотингер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

40
rate up comment 0 rate down comment 3
observer-ALL
преди 10 години
Ние трябва да помислим дори за доставки на газ от САЩ", каза Йотингер.САЩ ще си пробутат скъпия шистов газ и цяла Европа ще плаща, ама така е като ЕС е марионетка на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
"Китай рано или късно ще се хване за гушата със Щатите! Това е повече от сигурно!"и какво толкова има да делят - през най широкия океан на света?? а Сибир - ей го де е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
прав си-приемам корекцията. Написал съм по инерция супер сила. А в същност имам предвид Велика сила. Но в момента не съм сигурен кой се съобразява с тях(не казвам, че са като България, а че не са даже сянка на това което са били преди 60 години).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 10 години
Европа не може да си позволи забавяне на икономиката и с 1%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 10 години
Не ти се коментира щото е предателство до предателство . Тя любимата Русия не прави тъй налиии ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 10 години
Ти според теб след като имаш нон стоп демонстрации и сигнали за корупция за теб и твоето семейство ша ли бъдеш мноооооо наперен ?А с китайците всички се заиграват щото те имат реален кеш и могат да измъкнат която си страна пожелаят . хахах Дори и ние се заиграваме Ще видим , интересно ми е как Русия ще се измъкне от това . За сега се очертават само загуби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
А това последното просто не ми се коментира - това ниво на дискусията не ме провокира интелектуално... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
И особено Ердоган, който също сви перките, а той доста се заиграва с китайците напоследък! Какво ли са му казали на уше?Абе има по какво да четеш, ако не в детайли, то поне тенденции, ама не става с постулати и предварителни матрици! Иванов може да те осветли по-обстойно какви са последиците от предварителните субективни очаквания... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Е кво да направи - да прати кораби до Крим, или да изстреля ракети по Америка?! Нали знаеш, че в такива кризи 98% от казаното никога не стига до медиите! Има обаче два факта, които могат да подскажат какво е казал Китай, или каква позиция е изразил:1. Путин без никакви притеснения мачка в Украйна, но едва ли би го правил с такава увереност и размах, ако не беше сигурен за ситуацията зад гърба си! Тук има две вероятни позиции на колегата му Си Джинпин, с когото видимо имат добра комуникация: "Ваша си работа, ние няма да ви пречим" или "Действайте, ние ви подкрепяме!" Това съответно и в подходяща форма към западните главатари. Има огромна разлика, нали? Кое е според теб?2. Западните лидери отвориха огромни устища със закани, задрънкаха и оръжия, заговориха за потресаващи унищожителни санкции, но към днес някои доста намалиха децибелите, а някои направо се скриха в миша дупка, като Камерън и най-напористия - канадският премиер Харпър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 10 години
А няма да рискува с Русия защото , РУСИЯ е непредвидима и отново го доказа !Между другото България беше най-верния сателит на СССР и СССР предаде България не веднъж въпреки че и бяхме верни на 100 % .1983 г е прекратено споразумението Живков - Брежнев което обрича на фалит цялата ни индустрия . Отбележи си че прекратяването става за ДВЕ години (демек - никакви шансове да се реагира )1989 - Фалита на България по външния дълг - знаеш ли защо е обявен за най странният фалит - защото Луканов до последно е чакал пари от Руснаците . Въпреки че го пращат да свали Живков пак го предават 2000-2003 - преговорите за затварянето на 3-4 блок на Козлодуй - тогава отново ни предадоха като не защитиха собствената си технология . Тогава най-големите поддръжници на България бяха французите от Арева Единствения резултат на нападението на Русия е че от тук насетне всяка уважаваща се страна ще се стреми към ядрено оръжие защото само то е гарант за националния суверинитет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още