IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко зависима е Европа от руския газ?

Обемите на доставките на руски газ спадат от няколко години, но не достатъчно бързо, казва еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер

15:17 | 12.03.14 г. 41
Автор - снимка
Създател
Колко зависима е Европа от руския газ?

Министър-председателят на Полша Доналд Туск очаква днес германския канцлер Ангела Меркел на разговори във Варшава. Директен както винаги, Туск намекна още преди срещата на Меркел темата, която иска да обсъди, преди тя да се отправя на посещението си у съседите.

„Зависимостта от руски газ не бива да парализира Европа в момент, когато се иска бързо действие и единна гледна точка", заяви Туск по-рано през седмицата. „Това се отнася не само до Германия, но германците са отличен пример за тази зависимост през последните няколко години", цитира премиера германският всекидневник Die Welt.

По този начин Туск зададе тона за срещата на върха на лидерите на ЕС през следващата седмица. Предвид кризата в Украйна те искат да обсъдят как може да бъде намалена зависимостта от вноса на природен газ. “Европейският съвет е загрижен за голямата енергийна зависимост на Европа, особено от газ, и призовава за увеличаване на усилията за намаляването ѝ" се казва в проекта на заключителния документ от срещата на върха на ЕС. 

В действителност Германия е най-големият купувач на руски природен газ, 16 процента от целия износ чрез газопроводи идва в Германия - почти толкова, колкото получава и Украйна. Близък поглед върху картата на Европа с енергийните доставки показва, че други страни, при това с по-ниско търсене от това в Германия, са много по-зависими от Русия.

Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) пет държави от ЕС получават своите газови доставки изключително от Русия: България, Словакия, Финландия и Полша. Също Унгария (70 на сто) и Гърция (54 процента) са силно зависими от руския газ от газопровода, докато Германия получава 39% от нуждите си от Русия – повече от средното равнище за ЕС в размер на 31 на сто.

Полша вече действа - Туск иска да намали дори по-бързо от планираното зависимостта на страната си от руския природен газ. Правителството представи законопроект, с който добивът на шистов газ трябва да бъде ускорен. Законът улеснява лицензирането на фирми, които изследват този дълбоко обвързан в земните запаси неконвенционален газ и искат да го добиват, казва Туск.

Обемите на доставките на руски газ спадат от няколко години, но не достатъчно бързо, казва и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. “Европа трябва да създаде по-широкомащабно електрозахранване, да разчита на повече източници, отколкото днес”, казва той. „Нашата стратегия за диверсификация напредна, но тя все още не е завършена. Ще отнеме още пет до десет години, но днес ние сме по-стабилни, отколкото преди пет години", заяви наскоро Йотингер пред Die Welt.

Основният проблем: собствените ресурси на природен газ в Европа вече не са достатъчни, за да отговорят на търсенето. Великобритания и Холандия съвместно произвеждат толкова газ, като Норвегия, която не е член на ЕС. Около 160 млрд. куб. метра природен газ произвежда годишно ЕС, докато в Русия обемът е четири пъти по-висок.

И докато според прогноза на Международната агенция по енергетика (МАЕ) производството на Русия може да се увеличи значително до 2030 г., запасите в Северно море бавно, но сигурно изтичат: според МАЕ ЕС ще може да добие едва 99 млрд. куб. м през 2030 г.

Според статистиката на агенцията в ЕС има само две държави, които сами задоволяват нуждите си от природен газ – Холандия, която добива 174% от собствените си нужди, и Дания със 164% от нуждите си. Великобритания може да набави 53 процента от потреблението си от собствени източници. В много страни степента на енергийна самодостатъчност е нулева или малко над нулата – на практика те трябва да купуват всичко. Сред тях според МАЕ спадат Португалия, Испания, малкият Люксембург, а също и Франция, която е достигнала ниво на самозадоволяване от един процент. За Германия делът е 14%, а за Полша - 34 на сто. 

Трябва да се имат предвид и вносът в Европа на газ под втечнена форма от Нигерия, Катар и Либия. Германия и Франция не разполагат с терминали за такива доставки на газ, Италия обаче разчита основно на тази технология.

„Ние трябва да помислим дори за доставки на газ от САЩ", каза Йотингер, „предвид факта, че Катар в момента е в спорни отношения със съседите си в Персийския залив, че в Либия бунтовници блокират добива. Енергетиката в Европа в твърде значителна степен е в ръцете на политически нестабилни страни“, добавя Йотингер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
в една съседна статия си говорехме за пропагандата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
лошото е, че аз и ти(и всички други в тоя форум) ще плащаме голямата сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 10 години
За много неща "демокрациите" са били далеч от истината и са плащали дебели сметки, а сега, в случая с Украйна, правят една от най-жестоките за хората в Европа грешки от ВСВ насам! Тази *** авантюра на шепа изтрещяли безполови чиновници от ЕК ще струва много повече на хората на нашия континент, отколкото икономическата криза досега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
скоро четох Кисинджър, той разправяше(а той трудно ще мине за проруски), че както той ги нарича-"демокрациите" са смятали полската армия за по-силна от червената. И смятали да накарат съветите да им бъдат само доставчик на суровини и амуниции, докато полската армия побеждава(или поне удържа) нацистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 10
kalendar
преди 10 години
това в следващите две седмици ли да го направим?!?!? Освен това-39% на Германия малко ли ти изглежда????? Представи си да взимаш примерно 39% по-малка заплата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 10 години
Няма как да пропуснат поляците да не си върнат за унижението, когато Германия и Русия ги шунтираха с тръбите под Балтийско море. Полша се беше приготвила да го играе важен фактор и да извива ръцете на руснаците, ама тогава хапна рибка - вмирисана! Сега ще отмъщава, а стрина Меркел вероятно ще изпита сравнително рядко появяващото се у нея чувство на симпатия към *** и Рибентроп,,, хахаПредполагам, че хич не й е лесно между *** на тлъстите мачоци от едрия германски бизнес, които правят яки пачки с Русия, а някои оцеляват само благодарение на това и наковалнята на господарите от САЩ, които не само, че я унижават, като дори не отрекоха, че я подслушват, ами и даже още си прибират твърди репарации от трудно изкараните германски кинти. Гадно е да храниш с труда си разни кияци като Туск, а той да те наритва и даже да ти пречи! Робска работа, тъжно е да си бит във война!Някой ще направи ли сега пак сравнение кои са по-велики - германците с колите или руснаците с ракетите... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 14
kalendar
преди 10 години
не знам що са ми нацъкали тия минуси(освен аргумента-няма да спим на студено щото зимата мина), щото ако Лукойл(ако не знае някой-руска е), колкото и да е кофти като компания и политика, ако хлопне кепенци и тук ще караме с по 6-7 лв за литър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Зависимите от Русия са: България, Словакия, Финландия и Полша. Също Унгария (70 на сто) и Гърция (54 процента) . Тези държави е добре да си преосмислят отношенията с Русия и да си диверзифицират доставчиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 12
kalendar
преди 10 години
мене ми е много интересно никой ли не взе тия числа от статията предвид, когато пращаха демократични политици да се разхождат из Майдана? Толкова ли нямаше един да погледне и да каже-рано е за революции, щото ще спим на студено и няма да имаме пари да си караме колите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Мда - Меркел трябва да слуша Туск! Полша - лидер на Европа в борбата срещу Русия! Важна е решителността! Поляците са печелили много войни и е крайно време да напляскат и Русия. Меркел като мине на инструктаж при Туск, на Рашата й е спукана работата! Ако требва, Полша ще доставя газ на Германия, само и само - венсеремос!Обаче ми се струва, че играта на мазните поляци е много плоска! Като най-верни съюзници на янките, немаше как да не поемат най-опасните за Русия американски предни ударни бази и инсталации, с което пък се нахендриха на прицела на новичките "Искандер"-и в Калининград. Кофти работа! И сега битката е, ако може Украйна да поеме тази неотменна съюзническа тояга! Хем руснаци с руснаци да се изтрепат, че то от тях за Полша само проблеми... хехехе!Иначе в такива моменти се вижда кой-кой е и дали са забравени на запад последствията от ВСВ! Германците ще търпят поляци да им се разхождат по главата и да ги пошляпват зад врата, за да не се намесва Чичо Сам... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още