fallback

Русия спира доставките на въглища за Украйна

Киев е в голяма степен зависим от вноса на въглища от Русия, за да поддържа през предстоящата зима електрозахранването

10:22 | 25.11.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украйна вече не получава въглищни доставки от Русия. Говорител на украинското министерство на енергетиката заяви късно в понеделник, че двете енергийни компании DTEK и Tsentrenergo без предизвестие са престанали да получават въглища, предава Ройтерс.

Частната енергийна компания DTEK заяви, че в момента се опитва да разбера защо доставките са спрени. Мярката е сериозен удар за Украйна. Страната е зависима в голяма степен от вноса на въглища от Русия, за да поддържа през предстоящата зима електрозахранването.

Заради сраженията между правителствените сили и сепаратистите в източната част на Украйна доставките за работещите с въглища електроцентрали са били прекъснати, а те осигуряват около 40 процента от електричеството за цялата страна. Малко преди началото на зимата запасите от въглища са достигнали критично състояние.

Русия вече преустанови временно износа си на газ за Украйна заради спор за заплащането и обяви, че в бъдеще ще доставя суровината само срещу предварително заплащане.

Преди няколко седмици обаче Киев, Москва и Европейският съюз се споразумяха за осигуряване на зимните доставки за Украйна. Споразумението предвижда до края на годината Киев да плати голяма част от задълженията си на Москва, а "Газпром" да осигури справедлива цена за новите доставки. Дни по-късно Украйна изплати на руския газов гигант "Газпром" 1,45 млрд. долара от дълга си, каквото беше първото условие за подновяване на прекъснатите през юни доставки на руски газ за страната

По-късно стана ясно, че руската газова компания „Газпром“ се е разплатила с „Нафтогаз Украйна“ за транзита на природен газ през територията на Украйна през септември

Отношенията между Русия и Украйна продължават да са много напрегнати. Правителството в Киев обвинява Русия в подкрепа на бунтовниците, докато Москва категорично отхвърля тези твърдения.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 11.09.22 г.
fallback