IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" плати за транзита на газ през Украйна за септември

Споразумението за "зимните" доставки на газ, постигнато в Брюксел, отпуши и плащанията за транзита

11:40 | 10.11.14 г.
"Газпром" плати за транзита на газ през Украйна за септември

Руската газова компания „Газпром“ се е разплатила с „Нафтогаз Украйна“ за транзита на природен газ през територията на Украйна през септември, съобщи руската информационна агенция ТАСС.

По данните на Министерството на енергетиката и въгледобивната промишленост в Украйна руската страна дължи 64 млн. долара за транзита през септември и 88 млн. долара – за октомври. Представителят на „Газпром“ Сергей Куприянов обаче обясни, че транзитните такси също са част от спора за цената на газа, който водят Русия и Украйна.

„Единственият технически проблем, който съществува при плащането за транзита на газа през територията на Украйна, е, че „Газпром“ иска да плати повече, отколкото очаква от нас украинската страна“, коментира Куприянов.

Той поясни, че транзитната такса реално зависи от цената на руския природен газ за Украйна. „Газпром“ изчислява тази такса по специална формула, която е посочена в договорите за доставка на природен газ. „Нафтогаз“ пък я изчислява на базата на „свои цени“, коментира представителят на „Газпром“ пред журналисти в Русия.

„Това затормозяваше процеса, но ние намерихме решение на този проблем. Всичко ще бъде изготвено в духа на договореностите, постигнати в Брюксел“, обясни още Куприянов.

Припомняме, че в края на октомври беше постигнато тристранно споразумение между ЕС, Украйна и Русия за „зимните доставки“ на природен газ. Според направените договорки Украйна трябва да плати до края на 2014 година общо 3,1 млрд. долара, за да може да получава безпроблемно газ до март 2015 година на цена от 385 долара за хиляда куб. метра.

Според изчисленията на „Газпром“ плащането представлява само част от задълженията на „Нафтогаз“, така че споразумението няма да сложи край на споровете за цената на газа и дълговете на украинската страна, които се водят в арбитражния съд в Стокхолм.

Според постигнатите в Брюксел договорки Украйна трябва да преведе на два транша 3,1 млрд. долара до края на годината. Първата трансакция е вече факт – на 5 ноември „Газпром“ потвърди за получаването на 1,45 млрд. долара от Украйна, което представлява дългът на страната за ноември и декември 2013 година. Русия изчислява общия дълг на „Нафтогаз“ на около 4,5 млрд. долара.

До 31 декември Киев трябва да плати и останалите 1,65 млрд. долара, а в противен случай доставките отново ще бъдат спрени, предупреди вече енергийният министър на Русия Александър Новак.

Украйна ще изплати задълженията си от средствата, които вече получи от МВФ и ЕС, категорични бяха в Брюксел.

Говорителят на вече бившия комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер – Марлене Холцнер, обясни, че Европейската комисия няма да извади „свежи пари“ за Украйна, с които страната да покрие задълженията си към "Газпром".  

Вижте повече за кризата между Украйна и Русия във видеото на Bloomberg TV

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още