IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция прие бюджета за 2015 г. с почти нулев дефицит

Експерти на Тройката кредитори смятат финансовата рамка за твърде оптимистична

10:39 | 08.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция прие бюджета за 2015 г. с почти нулев дефицит

Гръцкият парламент прие държавния бюджет за 2015 г. в неделя вечерта. Той обаче е в остро противоречие с прогнозите на международните кредитори. С решението се сложи край и на една изпълнена с протести седмица в южноевропейската страна, предаде Ройтерс.

За 2015 г. правителството очаква балансиран бюджет и икономически растеж от 2,9%, като с това се противопоставя на прогнозите на т. нар. Тройка (Международният валутен фонд, Европейската централна банка и Европейският Съюз). За предложението за бюджета гласуваха 155 депутати, 134 депутати гласуваха против.

Проектът предвижда достигането на растеж на БВП в рамките на 2,9% - прогноза, която нарежда страната на едно от първите места по очакван ръст в еврозоната. Очаква се също така общият държавен дълг да се свие от 177,7% от БВП през тази година до 171,4% през следващата, като така ще си остане най-големият в ЕС.

Гръцкият премиер Андонис Самарас нарече бюджета за 2015 г. "край на ерата на принудителното спасяване на Гърция". 

Още по време на дебата министърът на финансите Гикас Хардувелис бе убеден, че парламентът ще стигне скоро до споразумение с Тройката. Гръцкото правителство се надява да получи допълнителна безвъзмездна помощ от ЕС в размер на 1,8 млрд. евро през декември. Очакванията на Атина, че може да напусне програмата за международна помощ година по-рано от планираното, сега обаче се разглеждат като нереалистични.

Въпреки оптимизма в редиците на гръцкото правителство обаче експерти на Тройката кредитори смятат финансовата рамка за твърде оптимистична. Те очакват дефицитът да бъде доста по-голям от очакваните 0,2%, като може би ще е близо до 3-процентната бариера. 

Според МВФ през 2015 г. гръцкият бюджет е заплашен от финансова дупка от 12,6 млрд. евро. Тройката очаква от Атина да направи бюджетни съкращения в размер на 2 до 3 млрд. евро, които щяха да се отразят на системите на здравеопазването и образованието.

Тази сума гръцкото коалиционно правителство на консервативната „Нова демокрация“ на премиера Андонис Самарас и водещия партньор „Общогръцко социалистическо движение“ (ПАСОК) счита за прекалена. Междувременно Гърция се върна към лек икономически растеж. Въпреки това един от всеки четирима гърци е безработен. Равнището на безработицата сред младите хора е над 60 процента.

Опозицията и синдикатите също критикуват бюджета. Според синдиката на държавните работници той ще доведе страната до по-голяма криза и ще увеличи бедността. Лидерът на опозиционната партия „Сириза“ Алексис Ципрас пък смята, че новият бюджет гарантира нови 5 години на тежки икономии.

По време на гласуването няколкостотин души протестираха пред парламента въпреки силния дъжд, настоявайки за край на мерките за икономии.

Иначе целият уикенд в гръцката столица бе бурен предвид държавната визита на турския премиер Ахмет Давутоглу и последвалите няколко масови протеста. В нощта срещу неделя в Атина имаше многохиляден митинг, с който се отбелязаха шест години, откакто на 6 декември 2008 г. полицията застреля 15-годишния Алексис Григоропулос. Протестът обаче отново не мина без насилие. Според полицията близо 300 души са били арестувани по време на нощните бунтове. От арестуваните 43 са предадени на съда, а общо в цялата страна са демонстрирали повече от десет хиляди гърци.

„Пламъкът на месец декември все още не е угаснал" и „Борба срещу антисоциалните политики и репресиите" пише на плакати на демонстрантите в Атина. Според полицията около 5000 души са излезли на улиците в Атина, а според организаторите – над десет хиляди. В Солун пък е имало около 6000 участници.

Още по време на протестно шествие към централния площад „Синтагма“ пред парламента в Атина в събота вечер са били разбити редица витрини и автобусни спирки. Полицията предприе действия срещу протестиращите със сълзотворен газ и палки. Демонстрантите от своя страна обаче отвърнаха с камъни, предаде Ройтерс. Междувременно градските власти забраниха всички демонстрации с оправданието, че турският премиер Ахмет Давутоглу е на посещение в Атина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още