IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият пациент

Атина все още не е напълно готова за пълно прекратяване на спасителната програма по примера на Ирландия и Португалия

12:34 | 09.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцкият пациент

Всъщност гръцкият премиер Андонис Самарас искаше да направи съвсем специален и различен коледен подарък на своите сънародници – да си вземат сбогом веднъж завинаги с „омразната Тройка“, Гърция да освободи от опеката на кредиторите си и да се справя cама. През изминалия понеделник, поне такъв бе планът на Самарас, министрите на финансите от еврозоната трябваше да подпечатат на срещата си в Брюксел излизането на Атина от спасителната програма. Подобно решение щеше да е голям политически успех за гръцкия премиер. Но нещата не се развиха по този начин, пише в анализ Ройтерс. 

Вместо това финансовите министри от еврозоната удължават програмата за подкрепа на Гърция първоначално с още два месеца. Въпреки скорошното подобрение оценката на страната не може да бъде завършена до края на годината, заявиха министрите от еврозоната в понеделник в Брюксел. Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси добави, че Тройката – Европейският съюз (ЕС), Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ), се връща във вторник за своя текущ преглед на икономиката. 

Самарас от своя страна ще измести насрочения иначе за февруари 2015 г. избор на нов президент от парламента за декември. Изборът ще започне на 17 декември, каза говорител на правителството. Кандидатите обаче засега не са поименно известни. Изборът на нов президент е важен за политическото развитие в Гърция. Ако кандидатът на Самарас не получи необходимото мнозинство от 180 гласа, ще се стигне до предсрочни парламентарни избори.

Какво точно се случва в страната в момента наскоро по незабравим начин описа Кириакос Мицотакис, министър на административната реформа. „Ние току-що сме изписани от болницата и не сме в състояние да бягаме на маратон. Всичко, което може да се очаква от нас сега, е разходка в парка. И при това не можем да се разхождаме сами, а в компанията на медицинска сестра, която да подкрепя оздравяващия пациент, ако той има пристъп на слабост“.

При това гръцкият пациент е напът да се възстанови. След шест години на рецесия икономиката започна да расте от третото тримесечие на 2014 г. През април и отново през юли Гърция за първи път успешно пласира на пазара четиригодишни държавни облигации. Фискалната консолидация носи плодове: След като през 2009 г. страната представи бюджетен дефицит от ужасните 15,6% от брутния вътрешен продукт, в нощта срещу понеделник парламентът в Атина прие Закона за държавния бюджет, който предвижда за първи път от доста време насам  почти балансиран бюджет за 2015 г.

Фактът, че все още е твърде рано за Гърция да направи "clean exit" - пълно изтегляне от спасителната програма, следвайки примера на Ирландия и Португалия, е ясен от месеци и се дължи до известна степен на политическата неадекватност на правителството.

През октомври Самарас обяви не само планираното поетапно спиране на помощите от ЕС до края на 2014 г. Той също така заяви, че е възможно и преждевременно прекратяване на помощната програма на МВФ. Предвидено е програмата на Фонда всъщност да продължи до март 2016 г. Самарас обаче възнамеряваше Гърция да се откаже от следващата част от заемите в размер на около 12 млрд. евро и предпочиташе да вземе назаем тези пари от пазара при изгодни условия.

Но финансовите пазари веднага показаха какво мислят за тази идея. Доходността по 10-годишните гръцки държавни облигации, която през август все още възлизаше на 5,5%, се изстреля до почти 9%. В момента тя е 7%. Така че Гърция все още е практически изключена от пазара. Затова правителството се отказа от плана си да пласира трета емисия облигации, а междувременно Самарас се отказа тихомълком и от идеята си за преждевременно прекратяване на програмата на МВФ.

Вместо това правителството в Атина се съветва с Фонда за нови мерки за подпомагане от страна на ЕС. Възможен вариант е оповестяването на кредитна линия от около 10 млрд. евро. Към този заем, който първоначално ще бъде даден за една година, Гърция може да посегне, ако рефинансирането на пазара се окаже невъзможно. Надеждата е, че тази защитна мрежа ще потисне доходността по гръцките облигации и ще възобнови достъпа до пазара. При това публичните кредитори няма нужда да вземат нови кредити, защото от втория гръцки спасителен пакет все още налични са над 11 млрд. евро, които бяха предназначени за рекапитализацията на гръцките банки, но не се оказаха необходими. Тези средства ще бъдат преразпределени.

За това обаче се изисква съгласието на парламентите на някои страни от ЕС, сред които и на германския Бундестаг. Не само затова сега времето изтича. Предпоставката за създаването на кредитната линия е успешното приключване на преговорите с Тройката, но пък те отново зациклиха. Тройката не вярва на параметрите на новоприетия бюджет и очаква през 2015 г. финансов недостиг от 2,5 млрд. евро. Тя призовава за компенсиране чрез увеличаване на данъците и съкращаване на разходите. Правителството в Атина обаче се бори упорито срещу увеличаването на налозите, защото според него няма да има дефицит. Ако не се стигне до компромис, страната е заплашена да не може да използва кредит за повече от 16 млрд. евро, сред които и 11 млрд. евро за новата кредитна линия.

За да се спасят парите и да се намали времевия натиск над преговорите, еврозоната се съгласи сега за разширяване на текущата програма. Така се оказва, че Гърция няма да получи последния транш от 1,8 млрд. евро от помощната програма през тази година. За Самарас това развитие е политическо поражение. Но за гръцкия пациент може да се окаже животоспасяващо. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още