IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария ще преразгледа взаимоотношенията си с банките

Данъкът за сектора може да бъде намален, но в замяна на повече кредитиране, посочва премиерът Виктор Орбан

13:23 | 12.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Mинистър-председателят на Унгария Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Mинистър-председателят на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Унгарското правителство ще преразгледа взаимоотношенията си с банките и скоро ще постигне ново споразумение за намаляване на данъците за сектора, но в замяна на повече кредитиране. В това уверява министър-председателят Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

„Ще напишем нова глава“, казва той в интервю за местен всекидневник. „Водим непрекъснати разговори с банките и се надявам да постигнем съгласие скоро. Искаме бремето за банките да бъде поносимо, а в замяна – секторът да играе по-голяма роля за финансирането на икономиката.“

Правителството на Орбан облага банките с една от най-високите данъчни ставки за сектора в рамките на Европейския съюз. Премиерът принуди кредитните институции да изплатят 3 млрд. евро, след като унгарските съдилища прецениха, че банките са виновни за предишни неправомерни практики.

Орбан не коментира дали предстоящата сделка предвижда намаление на банковия данък. „Твърде рано е за конкретика“, заявява той. „Всеки е заинтересован от едно дългосрочно, стабилно решение. А шансовете за такова са добри.“

Правителството, което е поддръжник на държавното участие в унгарския банков сектор, откупи MKB Bank от германската BayernLB и Budapest Bank от General Electric.

Орбан казва, че иска да види банките в частни унгарски ръце с изключение на няколко специализирани банки, които са държавна собственост от дълго време.

Попитан кой в Унгария има нужния капитал, за да купува банки, той отговаря: „Има силни унгарски банки, а също така и фондов пазар. Има различни техники. Но това, което не подкрепям, е методът, който Унгария някога следваше – да продава всичко директно на чужденците.“

Той не изключва вероятността самото правителство да купува още банки, ако изникнат подходящи възможности.

Гуверньорът на Централната банка на Унгария Дьорд Матолчи коментира от година насам, че четири чуждестранни банки може би ще напуснат страната. От четирите най-големи търговски банки в страната вече заявиха, че ще останат.

Измежду най-големите попадат месната OTP, австрийските Erste и Raiffeisen, италианските Intesa SanPaolo и UniCredit и белгийската КВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
Аз не мога да се сетя и за една унгарска банка. Вече ми е ясно и защо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Tony
преди 9 години
Унгария трябва да се преразгледа цялата, защото е заложила на умрелия кон! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още