IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан обвини Брюксел, че саботира "Южен поток"

Будапеща ще търси нови опции за сигурни доставки на природен газ, като една от тях е Азербайджан

19:09 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Орбан обвини Брюксел, че саботира "Южен поток"

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини Брюксел, че е саботирал „Южен поток”, съобщава Reuters. Орбан се опитва да осигури доставките на енергия и да подкрепи търговските отношения на страната с подписването на множество споразумения с Москва, уточнява агенцията.

Припомняме, че сред тях са не само плановете за строителството на „Южен поток”, за реализацията на който Будапеща активно работеше, а и проектът АЕЦ „Пакш”. Тези действия на Орбан обаче не се приемат много охотно от Запада, който критикува Русия за кризата в Украйна.

Сега Унгария ще потърси други начини, за да осигури сигурни доставки на природен газ. Една от опциите е Азербайджан, посочва още Reuters.

Всъщност унгарските власти също нямат официално съобщение от Москва за спирането на „Южен поток” и съдят за действията на Русия само от съобщенията на медиите.

Заради "Южен поток" Унгария, както България и Австрия, които също подкрепят идеята за изграждането на газопровод по дъното на Черно море, загуби много свои приятели. В същото време обаче страната се надяваше да намери нов път за руския газ, който да заобиколи несигурната Украйна, посочва още Reuters.

Темата за "Южен поток" можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още