IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия затяга контрола върху цената на хляба

Спадащата рубла предизвиква инфлация на храните и руската антимонополна агенция започва засилени проверки

16:35 | 12.12.14 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералната антимонополна комисия на Руската федерация (ФАС) е инструктирала местните си подразделения да проверят цените в около 500 пекарни и 50 мелници в страната. Това бе заявено от председателя на агро-индустриалния отдел на ФАС, предава ИТАР-ТАСС.

Въпреки добрата реколта от пшеница тази година, цената на хляба в Русия се очаква да се увеличи рязко. Падащата стойност на рублата предизвиква инфлация в цените на храните.

Цената на хляба ще се увеличи с 5% до 10% в близко бъдеще заради „повишаващите се цени на брашното, зърното, захарта, чуждестранните суровини, материалите за опаковки и транспортните разходи“, заяви Артем Глушченко, директор връзки с обществеността във веригата супермаркети O’Key пред руския вестник Коммерсант. Търговците на дребно са започнали да получават известия за промяната в цените от доставчиците, добави той.

Цените на зърното са свързани с международния пазар, който е вързан към долара, заяви пред Коммерсант ръководителят на руския Съюз на зърнопроизводителите Аркади Злочевски. Руската рубла загуби над 40% от стойността си спрямо долара тази година и продължава да пада, а цените в Русия продължават да се увеличават.

Производителите на зърно също така отговарят на спада на рублата като задържат част от запасите, за да увеличат приходите си, допълни той.

В четвъртък вицепремиерът на Руската федерация Аркадий Дворкович заяви, че правителството трябва да насърчи по-лесния преход при цените на храните. Така той коментира скорошните изказвания на хора от бранша, че са получили известия за повишаване на цените на хляба и пекарските изделия.

Държавата има право да „замрази“ цените на хляба, заедно с тези на други „социално важни стоки“ като прясно и кисело мляко, сметана, олио, яйца, ако стойността им за месец скочи с над 30%. Това гласи действащото федерално законодателство за търговията. Въпреки това решението да се вземе тази мярка подлежи на вземане от правителствата на републиките във федерацията, а не на централното правителство в Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 9 години
На тоя доктор не мое му помогне ще трябва поп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 10
Ironhorse
преди 9 години
Мурзилчице, *** скоро ще ви привика в русия и ще ви прати в сибир, защото и вие сте виновни за провала му.Гледам писал си че България щяла да умре в ЕС.*** като гледам рашистан как просперира, мани мани ...И като гледам никой не се е засилил да емигрира в рашистан а в ЕС, САЩ и Запада като страни с демократична система на управление и пазрна икономика.Как пък един афганистанец или сириец или иракчанин не се обърка и да емигрира в рашистан ?!То руснаците вече бягат от там. Пример създателя на ВКонтакте е напуснал рашистан и мисли да не се връща, защо ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Намирисва на Мария Антоанета и лафа с пастите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 25
trendline
преди 9 години
Разбрал си и ти от мъжко магаре.Глупостите които пишеш край нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 9
Ironhorse
преди 9 години
А, сега мави гоз и други рублофили, ще опишат замразяването на цените колко е хубаво и каква пазарна мярка е.Никой няма да иска да продава житото си в рубли, а ще го изнесе.Колкото и забрани и рестрикции да има, се очертава глад за мужиците.след като на един продукт му се замрази цената, следва и ичезването му от пазара.Да им е честита на мужиците купонната система с Новам годам.Представям си новогодишното слово на ***:Дарагой друзя, хлеб нет, но Кримнаш.Денги нет, но Кримнаш.Но мъй требуем сплотится вокръг меня и устоит, даже если пададабится кормим народ с тревъй и крнями.За родину за путину, ура.Хахахаха,Чини ми се че във Варна ще спаднат доста цените на имотите.доста руски граждани ще бъдат принудени да си продадат имотите и под страх от заточение да предадат парите на путин.През тази седмица путин прави всичко наопаки, от прословутата си реч за облекчаване на бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още