IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл не успя да блокира спада на рублата, валутата проби над 55 за долар

Руските пари губят около 42% от стойността си от януари насам

15:52 | 11.12.14 г. 5
Кремъл не успя да блокира спада на рублата, валутата проби над 55 за долар

Рублата продължава да губи позиции в четвъртък, дори и след като Руската централна банка (РЦБ) опита да облекчи натиска върху валутата, предприемайки очакван от пазара ход по покачване на основната лихва.

По-рано през деня Съветът на директорите на РЦБ повиши основния лихвен процент с един процентен пункт до 10,5%. Повишението бе петото поредно от началото на годината, в рамките на която ставката бе вдигната от 5,5% до 10,5%.

Според оценката на регулатора инфлацията в Русия през 2014 г. ще възлезе на около 10%, а през първото тримесечие на 2015 г. е възможно да надхвърли 10%. Отслабването на рублата ще продължи да оказва влияние върху цените на стоките и услугите в близките месеци, смятат от централната банка.

Въпреки увеличението рублата остана под напрежение. Валутата проби над 55 за долар за първи път в историята, за да се търгува при 55,187.

Руските пари губят около 42% от стойността си от януари насам, засегнати от санкциите на Запада, наложени във връзка с конфликта в Източна Украйна, и спада в цената на петрола – гръбнак на руската икономика.

В тази връзка РЦБ заяви, че ще продължи да повишава основния си лихвен процент "в случай на по-нататъшно влошаване на инфлационните рискове".

От банката считат, че руската икономика идва ли ще постигне растеж през 2015 или 2016 г. Руското правителство наскоро ревизира своята икономическа прогноза за следващата година, като прогнозира спад от 0,8% вместо растеж от 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 12
mick
преди 9 години
Рублата пада най-вече заради спада на цената на петрола. Просто "инвеститорите" са си наумили, че има силна връзка . Всичко друго е второстепенно. Да не говорим, че постоянно в "демократичните" медии има негативна информация срещу Русия. А това дали се създават технологии или се копаят ресурси.. все си е бизнес. Едните правят едното щото нямат другото, Вярно, че когато имаш много ресурси забравяш технологиите.. но пък да видим, дали сегашния спад на рублата няма да се окаже нужното хапче за оправяне на икономиката им. И не са технологиите които държат САЩ напред, а финансовата им борса, както и печатането на пари, както и разбира се статута на валутата им. Ако го няма едно от тия 3 неща.. трудно ще създават технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 6
SSIW
преди 9 години
Това в което мн се объркаха руснаците е, че възприеха влизащите долари в страната им като реално мерило за това каква тежест имат като нация, а единствения валиден критерий в тази посока е бил и винаги ще си остане , какво можеш да създадеш ... освен на материално-технологично, така също и на духовно и цивилизационно ниво. Безспорно е, че ги чака стръмен и труден път, но на война (било то и на фаза икономическо противопоставяне) е така. Били са и друг път в подобни ситуации (че и по заплетени) и са излизали дори по-силни, историята го показва, че имат шансове и потенциал да устоят и на тази криза, какво точно ще стане, ще поживеем ще видим. Аз лично смятам, че за света и човечеството е добре, ако от едно тяхно евентуално възраждане, произлезе алтернатива на настоящия обществен и икономически модел , който е в сериозна концептуална криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 5
khao
преди 9 години
двете неща имат само косвена връзка :) Рублата пада предимно заради загуба на доверие в Русия ако трябва да се изразя като разбирач ... иначе на *** език, всичко е заради Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 13
mick
преди 9 години
Спре ли спада на петрола ще се стабилизира и рублата. При нас нямаше какво да следваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
redcretin
преди 9 години
http://bnb.bg/FinancialMarkets/FMBaseInterestRate/index.htm?firstDays=01&firstMonths=01&firstYear=1996&lastDays=01&lastMonths=01&lastYear=1997&searchAction=true&type=MS-ExcelЕто това ги чака, ОЛП както в БГ през 96та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още