IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Украйна се стреми да извърши необходимите реформи

Фондът е готов да продължи програмата за сътрудничество със страната

08:54 | 14.12.14 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Украинското правителство се стреми да извърши необходимите икономически реформи. От своя страна ръководството на Международния валутен фонд (МВФ) има намерението да продължи програмата за сътрудничеството си със страната, заяви първият заместник-управляващ директор на фонда Дейвид Липтън по време на посещение в Киев.

Липтън обяви, че е провел срещи с украинския президент Петро Порошенко, премиера Арсений Яценюк и “новия им икономически екип”. По думите на Липтън той е “впечатлен от схващането им за икономическите трансформации на Украйна и от верността им към решителното осъществяване на реформи”.

В края на следващата седмица ще приключат обсъжданията на техническите въпроси за сътрудничеството с правителството от страна на специалистите на МВФ. Очаква се през 2015 г. в Киев да се върне мисията, която ще води политически разговори за програмата на фонда за подпомагане на Украйна.

Тази година МВФ одобри помощ от 17 млрд. долара за Киев. Средствата са част от спасителния пакет от 27 млрд. долара, обещан от Запада. Миналия месец фондът предупреди, че до края на следващата година Украйна ще се нуждае от още 19 млрд. долара.

В четвъртък украинският парламент одобри програмата на правителството, която включва сериозни мерки за икономии, изисквани от международните кредитори. Те настояват за големи съкращения на средствата за социално подпомагане и увеличаване на цените на енергоносителите.

Сред изискванията на кредиторите фигурира и приватизирането на губещите държавни предприятия и справяне с корупцията. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
varna333
преди 9 години
Още няколко месеца и украйна ще се нацепи на хиляди държавички! Никога няма да ги вземат в ЕС ! На ЕС не им трябват такива старни от който не може да суче! Богатите части на Украйна вече не са украински Донбас и Луганск без тях украйна ще фалира за една година. Целта на Амеерика беше Донбас където има големи залежи на газ ама вече го няма Донбас ! За какво и е на европа и на америка бедна и гладна страна с 44 милиона гладни гърла който могат да плъзнат в европа.Никой не иска в къщата си беден роднина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Sakamano
преди 9 години
След Виденовата зима идва Костовата пролет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Стефчо
преди 9 години
Какви реформи бълнуват тия. Украйна е на изкуствено дишане и никакви мераклии да я спасяват не се виждат. Тия ги чака пълно обезкостяване и Виденова зима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още