IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Системните рискове за банките от ЦИЕ се отдалечиха през 2014 г.

По-тежките мерки за защита на потребителите и регулациите натежаха върху приходите на кредиторите, посочиха от агенцията

18:29 | 17.12.14 г.
Fitch: Системните рискове за банките от ЦИЕ се отдалечиха през 2014 г.

Системните рискове, произтичащи от структурните дисбаланси на банките от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) постепенно се отдалечиха през 2014 г., посочи в нов доклад кредитната агенция Fitch Ratings.

Според експертите перспективите през банковия сектор в региона ще останат стабилни и през 2015 г. "Въпреки това част от отрицателните перспективи по отношение на банките се увеличиха през 2014 г. Това се отрази на кредиторите от ЦИЕ или директно, или косвено чрез корекции на рейтингите на банките майки", посочиха от Fitch.

От рейтинговата агенция изтъкват, че стабилизиращият се, но слаб икономически растеж, и по-тежките мерки за защита на потребителите и регулациите са натежали върху приходите на местните банки. Същевременно ефектът е бил обратен върху разходната част вследствие на валутните изменения.

"Този натиск обаче лесно се абсорбира чрез по-добрите показатели в секторите в Чехия, Полша и Словакия и бе отчасти компенсиран от намаляването на разходите за обезценка в Румъния, България, Унгария и Словения", отбелязаха от Fitch.

Дългосрочните рейтинги на повечето банки в ЦИЕ продължават да отразяват потенциалната подкрепа от компаниите майки, които остават стратегически ангажирани към региона.

"Рейтингите на банките затварят годината две степени над държавните в България и Румъния, както и една степен по-нагоре в Унгария. В тези пазари стабилните нагласи спрямо банките отговарят на състоянието на държавните рейтинги", добавиха от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още