fallback

Лавров: Опитите за изолация на Русия няма да успеят

Западът се опитва на всяка цена да запази лидерството в световните дела и да наложи своя подход, посочи руският външен министър

12:15 | 21.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руският външен министър Сергей Лавров увери, че опитите за изолация на Москва няма да доведат до успех.

"Чуваме много изявления от нашите западни партньори, че е необходимо допълнително да се изолира Русия. Президентът Обама е намерил възможност във вчерашната си реч за състоянието на нацията да каже почти същото. Всички тези опити няма да доведат до успех", посочи министърът, цитиран от РИА "Новости".

По-рано в годишната си реч пред Конгреса президентът на САЩ Барак Обама изтъкна като успех в областта на външната политика икономическата и политическа изолация на Русия в отговор на анексирането на Крим. "Миналата година ние и нашите съюзници свършихме упорита работа за налагането на санкции. След това някои хора казаха, че агресията на г-н Путин е виртуозна демонстрация на стратегическо мислене и сила. Днес обаче Америка е силна и обединена със своите съюзници, а Русия – изолирана, със засегната икономика", каза Обама.

Коментарите на Обама провокираха и руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, който посочи в Twitter: "Обама заяви, че руската икономика е засегната благодарение на САЩ... Мечтател".

Междувременно Лавров призова Вашингтон да се върне на пътя на конструктивното сътрудничество в двустранните отношения с Москва. "НАТО също предприе абсолютно политизирано решение за спиране на сътрудничеството в областта на военните и гражданските линии. Но Русия няма да позволи нова Студена война", отбеляза той.

Според Лавров събитията от последните години показват убедително, че глобалната сигурност и стабилност може да бъде постигната единствено със съвместни действия. По думите му това е възпрепятствано от основните противоречия в изграждането на "полицентричен световен ред", тъй като "исторически Западът се опитва на всяка цена да запази лидерството в световните дела, да наложи своя подход".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
fallback