IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Опитите за изолация на Русия няма да успеят

Западът се опитва на всяка цена да запази лидерството в световните дела и да наложи своя подход, посочи руският външен министър

12:15 | 21.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лавров: Опитите за изолация на Русия няма да успеят

Руският външен министър Сергей Лавров увери, че опитите за изолация на Москва няма да доведат до успех.

"Чуваме много изявления от нашите западни партньори, че е необходимо допълнително да се изолира Русия. Президентът Обама е намерил възможност във вчерашната си реч за състоянието на нацията да каже почти същото. Всички тези опити няма да доведат до успех", посочи министърът, цитиран от РИА "Новости".

По-рано в годишната си реч пред Конгреса президентът на САЩ Барак Обама изтъкна като успех в областта на външната политика икономическата и политическа изолация на Русия в отговор на анексирането на Крим.

"Миналата година ние и нашите съюзници свършихме упорита работа за налагането на санкции. След това някои хора казаха, че агресията на г-н Путин е виртуозна демонстрация на стратегическо мислене и сила. Днес обаче Америка е силна и обединена със своите съюзници, а Русия – изолирана, със засегната икономика", каза Обама.

Коментарите на Обама провокираха и руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, който посочи в Twitter: "Обама заяви, че руската икономика е засегната благодарение на САЩ... Мечтател".

Междувременно Лавров призова Вашингтон да се върне на пътя на конструктивното сътрудничество в двустранните отношения с Москва. "НАТО също предприе абсолютно политизирано решение за спиране на сътрудничеството в областта на военните и гражданските линии. Но Русия няма да позволи нова Студена война", отбеляза той.

Според Лавров събитията от последните години показват убедително, че глобалната сигурност и стабилност може да бъде постигната единствено със съвместни действия. По думите му това е възпрепятствано от основните противоречия в изграждането на "полицентричен световен ред", тъй като "исторически Западът се опитва на всяка цена да запази лидерството в световните дела, да наложи своя подход".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 6
valentino29
преди 9 години
Журналист на SNN,пита Лавров:кога ще си изтеглите танковете от Украйна?Лавров отговаря:а вие защо не ги показвате по телевизията?В същото време на усмивката на Кери се изпарява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още