IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Русия е заинтересувана от пълноформатно взаимодействие с ЕС

Бариерите между Москва и Брюксел са изкуствени, посочи руският външен министър

20:00 | 12.01.15 г.
Лавров: Русия е заинтересувана от пълноформатно взаимодействие с ЕС

Москва е искрено заинтересувана от "пълноформатно взаимодействие с Европейския съюз (ЕС)" на партньорска, равноправна и взаимноизгодна основа и от "укрепване и усилване на стратегическия характер" на отношенията с Брюксел. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговора в Москва с латвийския си колега Едгарс Ринкевичс, пише БТА.

По думите на Лавров опитите Русия да бъде изолирана по един или друг начин от Европа са безперспективни. "Ние си имаме партньори", добави той.

Според министъра проблемите в отношенията с Евросъюза са възникнали не по руска инициатива.

Спирайки се на въпроса за санкциите, Лавров каза, че Русия няма намерение да обсъжда с ЕС каквито и да са критерии за отмяната им, защото въведените мерки са "абсолютно нелегитимни" и от тях страдат всички. "Но ние със сигурност ще излезем от тази ситуация, и даже с плюс", подчерта той. "Тези, които усещат върху себе си негативното въздействие на санкциите, трябва сами да си правят изводи. Това си е техен проблем, а не наш", посочи той.

Сергей Лавров изрази надежда, че става въпрос за изкуствени бариери между Москва и Брюксел, които рано или късно ще бъдат вдигнати. Русия разчита, че западните партньори няма да позволят на Киев да се върне към силов подход към решаването на конфликта. "Ние имаме информация, и то доста тревожна - сега я проверяваме, че украинските военни се готвят в недалечно бъдеще за пореден опит за силово решаване на проблема. Това ще бъде катастрофа", предупреди той.

"Независимо от това, което става в Париж, в Сирия, в Либия или където и да било, ние ще настояваме от нашите западни партньори, които имат влияние силно върху украинското ръководство, да изяснят тези планове и да не позволят на "партията на войната" в Киев да разруши крехките надежди, които бяха породени от минските споразумения", подчерта руският външен министър.

Спирайки се на терористичните атентати в Париж, Лавров отбеляза, че двамата атентатори – братята Куаши, "са воювали на страната на тези, които решаваха поставената от Запада задача за сваляне на президента на Сирия Башар Асад". "Аз не бих обвързвал взаимодействието в борбата срещу тероризма с украинската криза", каза той, но добави, че "нашите западни партньори се опитват да направят такава връзка, като казват: дръжте се добре по въпроса за Украйна, тогава ще възстановим сътрудничеството с вас по други направления". "Това звучи детински. Трябва като възрастни хора да разбираме приоритета и главните заплахи за всички. А главната заплаха за всички сега е тероризмът, който се храни от наркотрафика и организираната престъпност", подчерта Лавров.

Укрепва разбирането, че това е обща за всички нас заплаха и че не е нормално сегашното състояние, при което каналите на антитерористичните механизми на взаимодействието между Русия и ЕС, Русия и НАТО, са прекъснати или замразени, отбеляза той, обобщавайки впечатленията си от многобройните разговори, които е водил вчера в Париж по време на участието си в Републиканското шествие. "В същото време терористите не прекъсват взаимодействието помежду си. А терористичната активност не признава и не знае граници", добави Лавров.

Отговорът, който получават терористите, "трябва да се основава не на някакви лични пристрастия, обиди или желание да се докаже кой е главният. Той трябва да се основава на отговорен анализ на проблемите и на необходимостта от спешно взаимодействие по политическа, по дипломатическа линия и по линия на спецслужбите. Тези механизми бяха налице и действаха достатъчно ефективно, но бяха замразени не по наша инициатива", подчерта руският външен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още