IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Водената от Русия политика поражда трудности за редица съседи на ЕС

Москва се опитва да държи зависими някои страни от Западните Балкани, заяви германският канцлер

11:01 | 07.12.14 г. 8
Меркел: Водената от Русия политика поражда трудности за редица съседи на ЕС

Водената от Русия политика поражда трудности за редица страни, които са съседи на ЕС, заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за германския в. "Велт". 

Молдова, Грузия и Украйна са три страни от нашата политика за източно партньорство, които са подписали по един суверенен начин споразумение за асоцииране с ЕС. Русия създава трудности на тези три страни, каза Меркел.

Освен това виждаме, че Русия се опитва да държи зависими в икономически и политически план някои страни от Западните Балкани, каза тя в интервюто, цитирано от БТА.

Меркел отвърна и на критиките, които й отправиха трима бивши канцлери - Хелмут Кол, Хелмут Шмит и Герхард Шрьодер, привърженици на по-гъвкавия подход спрямо Москва. „Убедена съм, че единният европейски отговор на действията на Русия е добър. Фактът, че Русия наруши меморандума от Будапеща от 1994 г. относно териториалната  цялост и суверенитета на Украйна, не трябва да остане без реакция“, отговори Меркел.

Заради украинската криза Западът, в частност ЕС, наложи санкции на Русия, която отвърна на удара с рестриктивни мерки спрямо някои европейски и американски продукти. Последната мярка влиза в сила от утре и е за забрана на внос на плодове и зеленчуци от Албания с аргумента, че тя представя за свои европейските плодове и зеленчуци, които вече са със забрана за влизане в Русия.

В интервюто Меркел потвърди намерението при нужда да се окаже военна помощ на Естония, Литва и Латвия, отбелязва ТАСС.Тя посочи необходимостта от спазване на член 5 от договора за НАТО, тоест на задължението да се оказва помощ на всички партньори от Алианса.

Ето защо например ние оказваме поддържа за охраната на прибалтийското въздушно пространство, създаваме нови сили за бързо реагиране и сътрудничим с Дания и Полша, каза Меркел.

Интервюто за "Велт" Меркел дава два дни преди очакваното й преизбиране начело на партията й Християндемократически съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Тая бабетия е изпуснала всички влакове, прай там квот и свирнат US квот и диктуват емоциите в тиквата, ти предстааш ли си Хилърито да беше шефка на САШш?!? Жените както са зле с ориентирането по карта ше нападне Румъния не Русия щото и двете са с Ру... и са в тая посока или ако нещо се ядоса и да изтрие Уругвай от картата вместо Украйна .... Баба ти Меркел май нема да вирее дълго в немските полит среди, тaкоа чувство иам аз ...и в Гърция и не само там ше има празник кат падне таз от власт ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
И ЕС кво търся в Грузия не моа да разбера нит са в Европа нито иматн нещо общо, по тая логика що не приемат Монголия в ЕС е тамън е по-голяма и тя е на границата с Русия. Никви Грузии, Молдиви и Украйни няма влизат в никво НАТО иначе ше имат проблеми, много правилно им го е казал пингвина, какво по ясно от това не знам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Американците за тва не сложиха тая Клинтанова на волана, да не вземе да си прай някви своеволия, че и става главнокомандващ на САЩ и те тогава щеше сигура да има лудница ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Общо взето виждаме с нагледен пример, че е грешно да слага жени на кормилото защото женския мозък мисли емоционално, а не рационално. Не мое да се червиш, да говориш по skype да си гледаш муцуната в огледалото и да караш кола, че и да внимаваш за знаците в същото време да мисли за с кой ше си легне в дискотеката и на коя да и вземе гаджето .... Просто не стаа в кратуната на Меркел няма логика там има емоции, ама защо кое какво и от къде идва и на къде отива няма значение за тая овца, че и *** имат в немския парламент също като в Холандия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
*** изгнилата страница АДМИНИСТРАТОРА изтрии тея двата коментара, че страницата ви нешо не поема повече от 2 реда днеска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Мисля, че бабата е в менопауза и тряя си ходи, как па с тоя миналия канцлер Schr
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Хайде сега да сложим на кантара от едната страна Хелмут Кол, Хелмут Шмид и Герхард Шрьодер, а от другата - фрау Меркел и лесно ще видим къде е истината около истерията срещу Русия!Онези тримата добутаха Германия до икономически и политически колос, който стана икономическият стълб на един проспериращ ЕС, а Меркел набута ЕС в икономическо и политическо тресавище, което ще засмуче и Германия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още