IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтинга на пет гръцки банки

Заради несигурността около преговорите на гръцкото правителство с кредиторите има риск за ликвидната подкрепа към банковия сектор в страната

11:09 | 10.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Частният сектор в Гърция масово тегли парите си от банките, след като крайнолявата партия СИРИЗА спечели изборите. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Частният сектор в Гърция масово тегли парите си от банките, след като крайнолявата партия СИРИЗА спечели изборите. Снимка: архив, Ройтерс

Moody's Investors Service понижи дългосрочния кредитен рейтинг на пет гръцки банки - Piraeus Bank SA (до Caa2 от Caa1), National Bank of Greece SA (до Caa2 от Caa1), Alpha Bank AE (до Caa2 от Caa1), Eurobank Ergasias SA (до Caa3 от Caa2) и Attica Bank SA (до Caa3 от Caa2), съобщава рейтинговата агенция.

Рейтингите на финансовите институции бяха поставени под наблюдение за понижение, припомня агенцията.

Решението на Moody's за банките следва решението на агенцията да постави под наблюдение за понижение и рейтинга на Гърция, както и рейтинга на Атина.

Агенцията подчертава в съобщението си, че е намалена вероятността за системна помощ за банките заради повишената несигурност около способността на правителството да постигне споразумение с кредиторите си и да задоволи собствените си нужди от ликвидност и финансиране, както и вероятното намаление на капацитета на гръцкия фонд за подкрепа на банките.

„Евентуално блокиране на преговорите на правителството с кредиторите ще изложи на риск собствените му нужди от ликвидност и финансиране, което ще ограничи способността му да окаже подкрепа на банките в случай на необходимост“, посочва се в съобщението на агенцията.

Moody's отбелязва, че частният сектор в Гърция масово тегли парите си от банките, след като крайнолявата партия СИРИЗА спечели изборите и даде заявка за предоговарявето на условията по спасителната програма на страната и изплащането на дълга.

Агенцията подчертава, че друга опасност за финансирането и ликвидността на гръцкия банков сектор е намалялото желание на международните банки да участват в сделки с гръцките. В резултат на негативните фактори значително се е увеличила зависимостта на гръцките финансови институции от инструментите за ликвидност на Европейската централна банка (ЕЦБ), чието използване обаче наскоро беше ограничено, както и от механизма за спешна ликвидност, който се осъществява чрез Централната банка в южната ни съседка.

Допълнителен фактор за решението за преразглеждане на рейтинга на банките е и високата им експозиция към гръцки правителствени облигации, съкровищни бонове и други държавни дългови книжа. Експозицията на гръцките финансови институции към държавен дълг е намаляла значително в сравнение с експозицията отпреди дълговата сделка през 2012 г., но гръцкият дълг обхваща над 40 на сто от капитала от първи ред на банките към септември 2014 г.

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още