fallback

ЕС очаква положителен изход от днешните газови преговори между Русия и Украйна

Според обявената информация на 27 февруари в хранилищата на Украйна са заредени 16,25 милиона кубични метра газ, а са взети 0,61 милиона кубични метра газ

15:35 | 02.03.15 г. 9

Европейският съюз се надява на положителен изход от газовите преговори днес в Брюксел между Русия и Украйна, целящи да решат спора, който застрашава газовите доставки за Европа, съобщи AFP, цитирана от БТА.

Миналата седмица руският газов гигант Газпром заплаши да прекрати доставките за Украйна и да ги насочи към източните части на страната, контролирани от проруските бунтовници.

ЕС получава около една трета от газа си от Русия, като половината от това количество минава през Украйна.

Еврокомисарят по енергийния съюз и заместник-председател на Европейската комисия Марош Шефчович покани министрите на енергетиката на Русия и Украйна Александър Новак и Володимир Демчишин да разговарят в Брюксел днес от 14 часа по Гринуич (16 часа българско време).

Надявам се на положителен изход, посочи в съобщени в Twitter Марош Шефчович.

Напрежението нарасна миналия месец, когато Газпром започна да доставя газ пряко на районите, контролирани от сепаратистите в Източна Украйна и настоя Киев да плати за тези доставки. Бунтовническите лидери в Източна Украйна заявиха, че Киев неочаквано е спрял доставките и поиска достъп до газ от Русия, която е обвинена в подкрепа на сепаратистите.

Украинската компания Нафтогаз потвърди прекъсването на доставките, посочвайки, че то се дължи на повреда по тръбопровода, причинена от боевете. Представители на фирмата също трябва да присъстват днес на преговорите.

Ръководителят на Газпром Алексей Милер няма да участва в тристранните преговори днес, съобщи представител на руската делегация, цитиран от ТАСС. Според говорителя на концерна Сергей Куприянов Милер няма да присъства на срещата, защото тя е на министерско равнище.

Същевременно от Украйна обявиха, че в подземните хранилища на страната през последните два дни на февруари са вкарани 42,96 млн. кубични метра газ, което значително надвишава обема на изтегленото синьото гориво, съобщи информационната агенция 112.Украйна, цитирана от ТАСС.

Украинската агенция се позовава на отчет на украинската компания Укртрансгаз за състоянието на запълненост на хранилищата в страната, съобщава БТА.

Според обявената информация на 27 февруари в хранилищата са заредени 16,25 милиона кубични метра газ, а са взети 0,61 милиона кубични метра газ. На следващия ден са били вкарани 27,34 млн. кубични метра газ и са изтеглени 0,2 милиона кубични метра. Така Украйна през последните два дни на февруари е вкарала 42,96 милиона кубични метра синьо гориво.

Украйна публикува всекидневно данни за запасите в подземните си хранилища.

Новината за повишените количества газ идва след обявеното от Словакия увеличение на реверсивните доставки от 1 март. Те ще достигнат 14,6 млрд. куб. метра годишно. Увеличението на количествата става възможно след техническите усъвършенствания, извършени в последните месеци от Украйна по газовата връзка. Доставките се извършват по реконструирания газопровод „Воян – Ужгород”.

Новината за увеличените количества на реверса идва на фона на заплахата на „Газпром” да спре доставките за Украйна. Двете страни отново спорят за плащането на газовите доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 10.09.22 г.
fallback