IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Газовите потоци от Русия към Европа засега са нормални*

Налягането на входа на българската газопреносна система е нормално, отчитат и от българското Министерство на енергетиката

16:26 | 24.02.15 г.
ЕК: Газовите потоци от Русия към Европа засега са нормални*

Газовите потоци от Русия към Европейския съюз към този момент са нормални, съобщи в традиционния обеден брифинг говорителят на Европейската комисия Ана-Кайса Итконен. Тя допълни, че на този етап не се очаква доставките на газ за Европа да бъдат засегнати от кризата в Източна Украйна.

„Комисията очаква пълното изпълнение на споразумението за зимните доставки и от двете страни – Русия и Украйна”, заяви още тя.

Коментарите на Итконен бяха направени по повод сутрешните изявления на „Газпром”, че Украйна не плаща за газа и ако до два дни не плати, ще спре доставките за страната. Опасенията са, че това може да ни върне към началото на 2009 година, когато Москва спря доставките на газ за Украйна, а след това и на цяла Европа, мотивирайки се, че Украйна краде от транзита за клиентите на Стария континент.

През миналата седмица Украйна спря газоподаването за Луганска и Донецка област с обяснението, че има разрушени газопроводи. Москва обаче веднага извърши доставки на газ през алтернативно трасе за двете размирни области.

„Нафтогаз Украйна” пък съобщи, че няма да плати за тези количества, защото при използваните станции - „Прохоровка” и „Платово”, няма измервателни уреди.

Ана-Кайса Итконен коментира, че „Нафтогаз Украйна” е запознала ЕК със случая, а Комисията има нужда от допълнителна информация за изясняването му. Тя призна обаче, че това е трудно постижимо, защото доставките са били направени в зона, която не се контролира от украинското правителство.

Комисарят, отговарящ за развитието на Енергийния съюз в ЕС, Марош Шефчович е в непрекъснат контакт с двете страни и ще работи за спазването на договора за зимните доставки, който изтича в края на март, и от двете страни, допълни още Итконен. ЕК е в постоянна готовност да съдейства за нови тристранни преговори за доставките на природен газ, стана ясно от нейните думи. 

Наблюдаващ екип на ЕК е бил в Киев на 19 февруари, за да провери информацията и тогава е станало ясно, че газовите потоци за Европа са нормални, уточни говорителят. „Разбира се, продължаваме да наблюдаваме ситуацията на фона на новите предизвикателства, които имаме”, допълни тя.

Междувременно от българското Министерство на енергетиката съобщиха, че има ведомствен щаб, който ежедневно следи доставките на природен газ, разполагаемите количества в хранилището в Чирен и при необходимост предлага решения. 

В момента налягането на входа на българската газопреносна система е нормално. 

"Към 24 февруари 2015 г. в газохранилището в Чирен са на разположение 246,6 млн. куб. метра газ. Това количество е достатъчно за покриване на потреблението в страната при евентуално спиране на доставките за период до три месеца при въвеждане на определени ограничения", посочват от министерството. 

*Допълнено с позицията на Министерството на енергетиката на България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още