fallback

Гърция "радикално се противопоставя" на приватизацията

Крайнолявото правителство на Сириза не смята приватизацията за синоним на реформи и ще търси други алтернативи

18:12 | 11.03.15 г. 47

Новото гръцко правителство "радикално се противопоставя" на приватизацията на определени компании, особено в секторите на енергетиката и инфраструктурата, заяви министърът на енергетиката и околната среда Панайотис Лафазанис, цитиран от Associated press.

Продажбата на държавните предприятия с цел събиране на средства и намаляване на държавния дълг е една от мерките, изисквани от Гърция в замяна на спасителните заеми от еврозоната и Международния валутен фонд, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Преговори на техническо ниво между Гърция и нейните кредитори започнаха днес в Брюксел, за да бъдат уточнени реформите, които Атина трябва да приложи, за да получи оставащите средства от спасителните заеми и да избегне банкрут.

"Ние радикално се противопоставяме на приватизацията, в частност в стратегически сектори като инфраструктурата и енергетиката", заяви Лафазанис на конференция в Атина.

Панайотис Лафазанис, който участва в енергиен форум в Атина, организиран от International Herald Tribune, отправи нападки срещу "неолибералната политика", следвана от Европейския съюз в областта на енергетиката, предадоха гръцките медии.

Гръцкият министър не одобри и новата политика, водена от ЕС за предварителен контрол от страна на Европейската комисия върху контрактите, подписвани от държави членки с трети страни, като каза, че "нещо подобно подрива националния суверенитет". Министърът каза, че не разбира защо приватизациите са станали "синоним на реформи" за някои, допълва Associated press. 

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 13.09.22 г.
fallback