IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле връща Тройката в Атина

Германия отново втвърдява тона към Гърция, която „бави топката“

10:30 | 11.03.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шойбле отново втърдява тона към Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шойбле отново втърдява тона към Атина. Снимка: Ройтерс

Преди поредната проверка на извършените от Атина реформи германското федерално правителство настоява за пълно изпълнение на сключените с кредиторите договорки, предава DPA. „Преди това да се състои, няма да се случи нищо“, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле в Брюксел след среща с колегите си от еврозоната.

Същевременно той настоява, че представители и на трите институции на т. нар. Тройка – Международния валутен фонд (МВФ), Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да извършат проверките, и то заедно.

Германският финансов министър добави, че в еврогрупата има единно мнение за това, че експертният екип трябва да работи в Атина, като така се противопостави на предишни изказвания на гръцкия си колега Янис Варуфакис, който счита, че в Атина трябва да се водят само някои технически преговори. „Трябва да му променим представите. Това не може да се случи така“, заяви Шойбле, като добави, че процедурата вече е подписана от самия Варуфакис на 20-и февруари. „Той трябва да прочете какво е подписал“. 

Германският финансов министър направи тези изказвания, след като Атина обяви, че няма да позволи на
представителите на международните кредитори /ЕС,ЕЦБ,МВФ/ да се върнат в Гърция. Това стана ден, след като гръцкият министър на финансите заяви, че кредиторите ще са добре дошли.

„Тройката е минало във формата, в която я познаваме, както и практиката представителите на Тройката да идват в Атина, за да разговарят с различни министерства“, заяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис пред частната телевизия Антена.

Освен това Шойбле е на мнение, че европейските партньори не разполагат с прецизни данни за финансовото състояние на Гърция. „Как точно изглежда ситуацията в момента не е ясно“, казва още той. Затова експертите на Тройката трябва да изяснят дали страната има основания да получи още помощи от втория пакет на стойност 7,2 млрд. евро. До края на април новото правителство в Атина трябва да представи своя план за алтернативни реформи. Много от досегашните планове на кредиторите се отклоняват от кабинета на Алексис Ципрас като „несоциални“.

Междувременно се появяват признаци за това, че германското правителство започва да губи търпение към Атина. „Нашата цел е да задържим Гърция в еврозоната, но не при всяко условие“, заяви главният икономист на фракцията на CDU/CSU в Бундестага Екхарт Реберг.

Пред Rheinische Post Реберг твърди, че Атина трябва най-сетне да използва шанса, който ѝ е предоставен от европейските партньори чрез удължаването с четири месеца на помощния пакет. „Правителството на Ципрас трябва да действа незабавно“, каза той.

И председателят на другата голяма фракция – SPD, Карстен Шнайдер заяви, че Гърция носи вина за забавянето на преговорите. „Преди да се стигне до нови плащания на помощи, трябва да се проведат структурни реформи“, заяви той. „Само заявените намерения вече не стигат. Те просто бавят топката“, добави Шнайдер. 

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 1
Pivoley
преди 9 години
Ти май се шегуваш. Когато една банка предоставя кредит, то тя обикновено поставя дадени условия. Та това за бюджетния дефицит е именно такова условие. Не е работа на кредитора да учи кредитополучателя как точно да изпълни поставените му условия. То не, че не е ясно как се намалява бюджетен дефицит. Аз вече го казах - чрез рязане на бюджетни разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
на Гърция отдавна трябваше да и спрат заемите и да се оправят.заплати по 400 евро и пенсии по 200 евро за тази производителност на труда толкова.американците ги крепат и те вират гребен.европа трябва да постави ясна граница на атлантика за да е добре.Германци и французи ,испанци и италианци да не се поддават на диктат отвъд океана.Същото се отнася и за нас .По валутните курсове се разбира че Гърция и конфликта в Украйна са лоши за Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 3
Pivoley
преди 9 години
Препоръките са ясни. Нулев бюджетен дефицит (след плащане на лихвите), за да спре номиналния ръст на гръцкия дълг. Как ще го постигнат си е работа на гърците. Обикновено става със съкращаване на бюджетни разходи. Аз не виждам много място за преговори. Ако гърците искат да продължат с бюджетните дефицити, то трябва да си намерят и кредитор, който да ги финансира. Силно ме съмнява, "Тройката" да се навие да продължи да финансира нови бюджетни дефицити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още