IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция пласира ДЦК за 1,3 млрд. евро на вътрешния пазар при по-висока доходност

Търсенето на краткосрочните книжа остана слабо въпреки затрудненото осигуряване на ликвидност

15:30 | 11.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Гърция пласира ДЦК за 1,3 млрд. евро на вътрешния пазар при по-висока доходност

Гърция пласира успешно 3-месечни държавни ценни книжа на стойност 1,3 млрд. евро на вътрешния пазар, но при по-висока доходност. Търгът бе тест за способността на Атина да получи финансиране на фона на недостига на средства, отбелязва Ройтерс.

Със замразената финансова подкрепа на своите кредитори и факта, че чуждестранните инвеститори отбягват дълга й, Атина се опитва всячески да задоволи месечните си финансови нужди. През март страната трябва да погаси емисия краткосрочни държавни ценни книжа и да върне 1,5 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ).

Доходността, която гръцкото правителство получи за книжата, бе 2,70% - с 20 базисни пункта по-висока спрямо предходния търг, проведен през февруари. Коефицентът на покритие е 1,3 – точно толкова, колкото и по време на аукциона през миналия месец. Това е сигнал, че няма промяна в търсенето въпреки затегнатите ликвидни условия. Местните банки изкупуват голяма част от дълга, тъй като са наясно, че страната може да фалира, ако няма купувачи.

Атина ще се изпрати пред нов тест на 20 март, когато ще трябва да рефинансира падежиращи книжа за още 1,6 млрд. евро. Емисиите на вътрешния пазар са единствената възможност за финансиране, с която разполага премиерът Алексис Ципрас и който тепърва трябва да получи разрешение от Европейския съюз и МВФ за увеличаване на тавана на емисиите. Гърция вече достигна границата от 15 млрд. евро, заложена от кредиторите.

Правителството помоли за увеличаване на тавана, тъй като чуждите инвеститори вече избягват местния пазар. Европейските партньори на Гърция отказват да направят това поради опасения, че ще се възприеме като пряко финансиране на правителството.

Представителите на гръцкия парламент и на ЕС ще се срещнат в четвъртък в Брюксел, за да се опитат отново да намерят решение на гръцките дългови проблеми.

С ръста на приходите в бюджета през януари Гърция ще използва всички налични средства, за да покрие разходите си през март, измежду които са и работни заплати и пенсии за 1,5 млрд. евро. Страната ще вземе повече от 500 млн. евро от спасителния банков фонд, разкриват пред Ройтерс лица, запознати с намеренията на управляващите.

Освен това правителството проучва възможностите за използване на паричните резерви на пенсионните фондове и на държавните предприятия чрез репо сделки.

Днес има и други новини около гръцкия банков сектор. National Bank of Greece (NBG) възнамерява да продаде още 13% от своя дял в турското си подразделение Finansbank до края на 2015 г., коментират пред Ройтерс представители на банковите среди. Продажбата ще бъде по силата на споразумение, сключено с Генерална дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия.

От NBG и Finansbank съобщават, че планират емисия на права и продажба на акции до края на април тази година, след които делът на гръцкия трезор в турското му поделение ще намалее от 99% до 73 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
3-месечни държавни ценни книжа - и какво ще стане на 4 тия месец ???другия месец ще са 1месечни , после - само за една нощИсторията с горещия картоф я знаем .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още