IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македония нареди на банките си да изтеглят парите от гръцки банки

Страната въвежда "превантивни мерки" за ограничаване на бъдещо изтичане на капитали в южната си съседка

09:40 | 29.06.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Македония нареди на банките си да изтеглят парите от гръцки банки

Македонската централна банка нареди на всички банки в страната да изтеглят парите си от банки в Гърция и обяви, че въвежда "превантивни мерки" за ограничаване на бъдещо изтичане на капитали в южната съседка, заплашена от финансов колапс, предаде Ройтерс.

Решението на македонската централна банка е ввследствие на решението на гръцкото правителство за обявяване на неработни дни за опериращите в Гърция банки.

Централната банка в Скопие нареди на македонските банки да "изтеглят всичките си депозити и заеми от банки в Гърция и от техните клонове в целия свят". Уточнява се още, че ограниченията за капиталите се отнасят до бъдещи трансакции, а не за такива, които вече са договорени, без оглед на договорената срочност.

„Това са превантивни мерки с временен характер, въведени с цел да се отговори на опасността от евентуално по-значително изтичане на капитали от Македония към нашата южна съседка, което би могло да доведе до сериозно нарушаване на баланса на плащанията и на стабилността на финансовата система", се казва в изявлението на централната банка. Според регулатора мерките могат да са със срок най-много до шест месеца.

Гръцките банки, които не са изпаднали в неплатежоспособност само заради спешното финансиране от Европейската централна банка, са на предната линия на изострилия се дългови спор между Атина и кредиторите ѝ, заради което Гърция се доближава опасно близо до изпадане в дефолт при неизпълнение на задължения по плащане на 1,6 милиарда евро към Международния валутен фонд във вторник.

Междувременно от БНБ поясниха в понеделник, че банковата ваканция в Гърция не засяга българските банки. „Всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система“, се казва в изявлението. От БНБ отново подчертават, че българската банкова система, част от която са и банките с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни.

Ройтерс посочва, че гръцки банки държат около 20% от общите банкови авоари в Македония и значителни дялове в банки в България, Румъния, Сърбия и Албания, което може да доведе до необходимостта правителствата да ги спасяват, ако гръцката банкова система рухне и Атина напусне еврозоната.

Новините за Гърция може да следите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
toto
преди 8 години
тези счупиха ***! И как точно ще си изтеглят депозитите, като банките в Гърция са затворени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Сетила се Мара да се побара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още