IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Папандреу: "Не" на референдума ще означава катастрофа за Гърция

Никой не се опитва да ни изгони от Европа, ние сами го правим, смята бившият премиер на южната ни съседка

12:34 | 01.07.15 г. 1
Г. Папандреу: "Не" на референдума ще означава катастрофа за Гърция

Ако гърците отхвърлят условията на кредиторите, това ще е катастрофа за страната, смята бившият премиер на Гърция Георгиос Папандреу (управлявал в периода 2009 – 2011 година). В интервю за италианското издание La Repubblica той описва ситуацията в страната така - икономиката е в дефолт, пари в банките липсват, а гражданите не плащат дължимите данъци, пише руската агенция ТАСС.

„Никой не се опитва да ни изгони от Европа, ние сами излизаме“, каза още той.

Надеждата на Папандреу е, че на референдума в неделя гърците ще подкрепят мерките на кредиторите, макар и те да са жестоки. „Това ще позволи създаването на правителство на националното единство, ако парламентът одобри компромисното решение“, казва той.

През есента, когато бъде отпуснато ново финансиране, а банките и икономиката се върнат в работен режим, могат да бъдат проведени и нови парламентарни избори, смята бившият премиер.

Референдумът в Гърция е насрочен за 5 юли. Засега социологическите агенции дават противоречиви резултати от проучванията на общественото мнение. 

Междувременно финансовите министри от еврозоната отложиха телеконференцията си с няколко часа. Срещата трябваше да започне в 11 часа българско време, но ще се проведе с начален час 18:30 часа. 

Развитието на кризата в Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Над 30% е сенчестата икономика в Гърция и отделно има забавяне на плащането на данъци тоест пари има много и кредиторите го знаят но не може да поставят глупави условия Трябва да се почне с ошфорките защото е нормална логика да плащаш данъци там където печелиш и отделно това е нелоялна конкуренция Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от офшорки В света се въртят 26-32 трилиона $ в офшорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo Испанците укриват около 550 млрд. евро в сметки в офшорни зони. От укритите средства държавата губи всяка година по 88 млрд. евро от неплатени данъци - http://***.segabg.com/article.php?id=711179 ,и грубо толкова е (7%) дефицита за 2013год. - http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=teina200&language=enС забрана на офшорките 3% бюдж.дефицит на САЩ и ЕС изчезва - става излишък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още