IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът в Атина прие предложенията за реформи на Ципрас

С голямо мнозинство депутатите дадоха мандат на премиера на преговаря с кредиторите

06:53 | 11.07.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас приема поздравления в парламента. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас приема поздравления в парламента. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели една битка в борбата си срещу заплашващия фалит на страната. С ясно мнозинство в нощта на петък срещу събота депутатите в гръцкия парламент дадоха мандат на Ципрас да преговаря с кредиторите за новите реформи в замяна на нова спасителна помощ. 

Общи 251 от 300 депутати гласуваха с Да, 32 – с Не, а осем се въздържаха, като сред тях имаше и членове на управляващата партия Сириза, предаде DPA. Девет народни представители пък отсъстваха от заседанието.

Повечето опозиционни партии предварително обявиха, че ще подкрепят Ципрас и новия финансов министър Евклидис Цакалотос в усилията им да постигнат споразумение с международните партьори на балканската държава. 

В парламента в Атина късно вечерта премиерът Ципрас настойчиво настоя да бъде упълномощен за сключване на споразумение с кредиторите. „Решихме да парираме възможния Grexit", заяви той. 

„Няма да жертваме споразумението заради крайните консервативни кръгове. Те се опитват да се освободят от лявото правителство. Искаме да предотвратим политическия Grexit под икономически предлози“, подчерта Ципрас.

„Опитвам се да гарантирам правото на нашия народ и да защитя националните интереси. Направих това, което беше възможно в условията на заплаха. Намираме се в опасна зона, в минно поле, и аз не мога да скрия това“, обясни премиерът на Гърция. Ципрас призна, че правителството е допуснало грешки при преговорите с международните кредитори, но и че е водило „жестоки битки с неравни сили“.

Програмата за строги икономии на стойност 12 милиарда евро е трудна и не е в съответствие с предизборните обещания на партията му, призна Ципрас. Но по думите му Атина няма друг избор, освен да я приеме. През  последните шест месеца той е "направил всичко възможно", за да изведе страната от кризата без допълнителни строги мерки за икономии от кризата. 



Същевременно гръцкият министър-председател изрази увереността си, че страната му ще може да се завърне убедително на световните финансови пазари до три години. „Продължителността на програмата за срок от три години е достатъчна, за да ни се доверят отново пазарите“, заяви Ципрас и добави, че подготвяното споразумение ще бъде европейски проект, а участието на МВФ ще бъде само техническо.

„Това е избор на висока национална отговорност, имаме национален дълг да запазим народа си жив,... ще успеем не само да останем в Европа, но и да живеем като равнопоставени членове с достойнство и гордост“, заяви пред парламента в Атина Ципрас. 

По-рано добре информирани източници от Брюксел заявиха, че институциите (Международният валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия) оценяват положително връчената от Ципрас листа с реформи. В следобедните часове на събота се събира Еврогрупата, за да реши дали предложенията са достатъчни, за да може да се преговаря за нов спасителен пакет в рамките на Европейския стабилизационен механизъм.

Лице от кръга на Еврогрупата твърди, че „е 100% сигурно“, че ще бъде взето решение за преговори. Тема на разговорите ще бъде и мостово финансиране, което ще е предназначено за периода, в който спасителният пакет все още не е гласуван окончателно. 

Обсъждал се спасителен пакет с обем от около 74 милиарда евро, в който е ангажиран и МВФ. След продължила месеци патова ситуация Гърция представи през седмицата пакет от строги икономии и реформи, който включва между другото и реформа на ДДС. До 2022 г. пък възрастта за пенсиониране ще се увеличи до 67 години.

Всичко по темата с Гърция четете тук


 

 

Всичко за кризата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 18 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
"Вие не можете да ни дадете толкова,колкото ние можем да ви обещаем !"Според мен по-правилно е да се каже:Вие не можете да ни дадете толкова,колкото ние можем да ИЗХАРЧИМ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 18 rate down comment 2
tonino
преди 8 години
Надеждата ми е в Шойбле,който заяви:"Ние не сме готови да приемем изчисления,които са неправдоподобни"А като се има предвид,че и Варуфакис евентуално ще се появи днес......:))))))Well this is awkward...despite having kicked him out of the last major eurogroup, looks like finance ministers were still expecting Yanis to turn up today.Ако това се случи,циркът ще е пълен.....:))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 3
Sakamano
преди 8 години
Още една точка за парламентарната демокрация пред пряката демокрация ;)Дори парламент пълен със социалисти постъпва по-отговорно от гласувалите на референдума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
Да са готоеи за печатането на драхмите,че не се знае знае ли се .......)))))Just in case !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Така е . Преговорите се водеха заради 7М Е , а не срещу нова мащабна спасителна програма . За 70 М трябва да свършат много повече неща - но въпроса е -щом ще правят икономии и можеха да минат с много по-малко , къде ще отидат тия 70М Е ? Вероятно да се изчистят балансите на ЕЦБ и МВФ . Всичко се пише на данъкоплатците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Това което трябва да направи Парламента е да разследва как и защо държ.дълг е подминал 60% и т.н. ''Председателят на парламента Константинополу,и ръководена лично от нея парламентарна комисия,......стигнала до заключението, че голяма част от гръцкия дълг е "незаконен" и поради това не следва да бъде връщан.'' - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/voinata-na-cipras-s-gryckiia-centralen-banker-197468/Отделна тема е дали е ''омразен дълг- Deutsche Welle (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115917#commentsСтатията за френският дълг също е много добра - http://bg.mondediplo.com/article1280.htmlИ още по-отделна тема е какво може да се направи при свършен факт защото финансите и по-точно световната финан.система не е компютър да се рестартира или инсталира на наново В коментар 4 тук - http://darikfinance.bg/***/116347#commentsсъм описал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 13
dr.5rov
преди 8 години
Въпросът не е в това какво ще трябва да направят гърците. Това мисля, че и на техния елит е ясно, трябва да се направи. Важното е (и Ципрас го подчертава), че го правят под външен натиск и заплахи за Gexit, а не е тяхно решение. Отстъпват заради доброто на самите гърци. Един вид избират по-малкото зло, но те политиците са на страната на народа и той народа трябва да продължи да им вярва. Второто, което постигат гърците е трети спасителен пакет както се говори за 50М ?Спомнете си, че в началото изобщо не ставаше въпрос за трети спасителен пакет. После се говореше за 20-30М?. Сега вече са 50М и допълнително разсрочване.Всъщност гърците постигнаха това, което искаха от самото начало, но са достатъчно умни да го представят като тяхно поражение. Така и еврократите ще могат да се похвалят, че са турили на мястото им гърците и европейското стадо да спи спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Амер.журналист Финиън Кънингъм го казва много добре - ''Изглежда, че причината за системния хаос е кризата на главния модел в организирането на бизнеса капитализмът. Заради спада на печалбите в производствените сектори, капитализмът деградира от система, създаваща блага за човека, до системата за финансови залози.....''с едно уточнение ,че трябва да се прави разлика между индустриалният и финансовият капитализъм Проф.Милтън Фрийдман особено Фридрих Хайек с нобели за икономика имат предвид индуст.капитализъм когато говорят за свободен пазар тоест за финансовият трябва строги регулации защото се видя какво направиха не за първи път от 1913год.И за индустриалният също има уловка призната от Свет.банка - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още