IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия предлага временен петгодишен Grexit

Другият начин за решаване на кризата е Гърция да подобри своите предложения бързо и изчерпателно, с пълната подкрепа на парламента

19:35 | 11.07.15 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският финансов министър Волфганг Шойбле.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германският финансов министър Волфганг Шойбле отхвърли предложенията на гръцкото правителство за реформи и бюджетни ограничения, като ги нарече „недостатъчни“.

Неговото министерство е изпратило негативната си оценка на другите държави от еврозоната.

„В тези предложения липсват централно важни области на реформи, за да се модернизира страната и да се насърчи в дългосрочен аспект икономическият растеж и устойчивото развитие", се казва в позицията на германското финансово министерство, която е от една страница и с която разполага Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Затова тези предложения не може да "бъдат основата за една напълно нова, тригодишна програма към ESM". 

Малко преди началото на срещата на финансовите министри от еврозоната Шойбле коментира критично предложенията. Предстоят "изключително трудни преговори", каза той. И оправдава това с факта, че сега не става дума просто за удължаване на стара програма, но за стартиране на нова програма с тригодишен срок. Сумите, които се дискутират, надминават всичко, за което се е говорило преди това. "Само обещанията със сигурност не са достатъчни".

В официалното си становище Министерството на финансите на Германия вижда два начина, по които може да се реши кризата. Единият предвижда Гърция да подобри своите предложения бързо и изчерпателно, с пълната подкрепа на парламента в Атина. Германското финансово министерство препоръчва наред с други неща Гърция да прехвърли активи в размер на 50 млрд. евро на доверителен фонд, който да ги продаде и по този начин да намали дълга.

Вторият път за решаване на кризата е преговори с Атина за временно излизане на Гърция от eврозоната. Според ведомството на Шойбле страната трябва да напусне валутната зона за поне 5 години и да преструктурира дълга си. Същевременно Гърция ще остане член на Европейския съюз и ще получи „хуманитарна, техническа и подпомагаща растежа подкрепа“.  

Не е ясно обаче каква подкрепа ще получи Шойбле от своите колеги от останалите финансови министри за този план. „Всичко изглежда много сложно – както съдържанието на предложението на Гърция, така и по отношение на доверието“, заяви и председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. По-оптимистично настроени са френският финансов министър Мишел Сапeн и италианският му колега Пиер Карло Падоан. 



Всичко по темата с Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 19 rate down comment 2
nikiangel
преди 8 години
На гърците проблема съвцемне им е Германия. Проблема е че са необразжовани *** свикнали да ги хранят. И това е ясно на всеки от еврозоната. Не случайно всички снимки от протестите в западната преса са на гърци с широко отворени усти. И Германия съвсем не им е проблем, хората сеопитват даги накарат да живеят според възможностите си и да си плащат кредитите. Обаче за тези *** някой спре ли да им снася златни яйца и веднага става враг. Финландия е за пример в ситуацията, директно им каза че повече и стотинка няма да видят, не им пука какви реформи ще обещаят, колко челни стойки ще направят, всичко това са стари номера и на хората определено им писна. На същото мнение са поне още 6 страни от еврозоната.Пък и Гърция каза охи, не виждам проблем, всички искат едно и също :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 13
крас
преди 8 години
РОЙТЕРС ЛИ ОПРОВЕРГА СТАТИЯТА ИЛИ В ШВАБАТА ОТ СНИМКАТА СРАБОТИ ИНСТИНКТА ЗА САМОСЪХРАНЕНИЕ. НЯКОЙ ТРЯБВА ДА МУ Е НАПОМНИЛ, че нов ЕВРОПЕЙСКИ световен ред за който говори Меркел няма да има, защото утре и двамата може да ги няма.Какво тук значи някакъв си Шойбле или тази крава Меркел. Батьо от Америка реди картите и казва кой какво и как. Тези от Германия са все още в джобен формат, но явно трябва да бъдат смачкани ! Дълга им е над $ 4,7 трильота!!ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПРЕДЯВИ ВЗЕМАНЕТО И КЪМ ТЯХ!Време е да се види кой кой е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Да се чуди човек кой дава вярна инфо. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 8
LuckyYou
преди 8 години
Еврогрупата близо до компромис с Гърция! Не било обсъждано излизането й от еврозоната.Ройтерс опровергава статията си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Източници от ЕС са заявили пред излизащия в Гърция вестник Български новини, че положителната оценка е факт по отношение на последната молба за трети спасителен пакет за Гърция Тя предложи спасителен кредит от 53,5 милиарда евро, заедно с някои опрощавания на дългове под формата на пакет заем от 3 години. Налице е 100% шанс за сделка, казват от там. Същият източник се посочва, че Гърция ще се отправи към избори веднага след като сделката се сключи./media365.info
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 17
крас
преди 8 години
Засега Шойбле е без лапички, но утре при странни обстоятелства може да остане и без глава, НЕ защото гърците ще го направят, А ЗАЩОТО Трети райх няма да има повече!ТОВА Е СИГУРНО!В това отношение и БЕН ШАЛОМ БЕРНАНГЕ и ШАЛОМОВ ПУТИН са на едно мнение!ЕВРОТО ЩЕ ИЗГОРИ ЗАЕДНО С ГЕРМАНИЯ!В това бъди сигурен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 26 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Най-добре е Европа да не дава повече омразен дълг на гърците и да не им създава нови проблеми! Един Grexit ще изчисти цялото натрупано напрежение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 17 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Финландците току що са забили на масата по-голяма 'вилица' от немската:'Maria Stenroos, EU correspondent for state broadcaster Yle, reports that the Finnish delegation is taking an even tougher line than Germany.'http://***.theguardian.com/business/live/2015/jul/11/greek-debt-crisis-eurozone-creditors-meet-to-decide-countrys-fate
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 15 rate down comment 5
tonino
преди 8 години
Долу лапите от Шойбле.......и Вайдман ! :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 23
крас
преди 8 години
На немците не им е за сефте да забиват вилица в масата!ТРЕТИЯТ РАЙХ ОЩЕ ИМ Е В ГЛАВИТЕ, особенно на този недоубит фашист от снимката. Историята се повтаря, но всяко повторение се превръща във фарс. ЩОМ СЪС ТЯХ СЕ Е ЗАЕЛ БЕН ШАЛОМ БЕРНАНГЕ , НЕЩАТА ИМ НЯМА ДА СА ВЕСЕЛИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още