IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри виждат прогрес, но и липса на доверие

Последните действия на Ципрас карат министрите да се съмняват, че предложените реформи ще бъдат изпълнени

19:18 | 11.07.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тонът на финансовите министри от еврозоната, с който коментираха предложението на Гърция преди да започнат срещата си за бъдещето ѝ, беше, че гърците са постигнали определен прогрес в последната си оферта с предложения, но не е сигурно дали може да им се има доверие, че ще осъществят това, което обещават, коментира Guardian.

Имайки предвид референдума от страна на Гърция и съвета на правителството гражданите да гласуват срещу предложенията, които тогава стояха на масата, и в същото време предлагането на подобен пакет от реформи няколко дни по-късно, не е трудно да си обясним защо сред министрите цари скептицизъм.

Ако министър-председателят Алексис Ципрас получаваше по едно евро всеки път, когато думата "доверие" се споменеше от представителите на еврозоната, финансовите проблеми на Гърция щяха да приключат мигновено.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле разбира се бе най-директен в думите си, заявявайки, че доверието е било унищожено по "невероятен начин". Той обвини за сегашната ситуация радикалната лява партия СИРИЗА, която управлява правителството след изборите от януари.

Много от политиците обаче останаха отворени към срещата, бидейки наясно, че ако притискането на Гърция e до ръба, това може да е необратима стъпка.

Имаше дори твърдения, че деликатният въпрос с облекчаването на дълга е отворен за дискусии, дори ако постигането на споразумение изглежда твърде невероятно.

И все пак кредиторите - Международният валутен фонд, Европейската централна банка и Европейския съюз, звучаха предпазливо положителни към предложенията на Гърция и, макар и с някои резерви, база за дискусии съществува. Как ще приключат те обаче предстои да видим по-късно през деня.

Всичко по темата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 8 години
Не е играла - играе сега !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Гърция толкова време игра лъжливото овчарче, че е нормално никой да не и вярва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още