IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се нуждае от ново финансиране за 74 млрд. евро

Това се твърди в оценката на кредиторите върху последното предложение на Гърция

13:33 | 11.07.15 г. 12
<p>
	Ципрас след гласуването в гръцкия парламент <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас след гласуването в гръцкия парламент Снимка: Ройтерс

Гърция ще има нужда от 74 млрд. евро ново финансиране, твърдят кредиторите на Гърция след оценка на искането на страната за нов пакет от спасителни заеми, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на информация от европейски източници. Оценката на институциите беше изпратена до председателя на Еврогрупата Йерун Диселблум и финансовите министри на еврозоната в събота сутринта.

Сумата от 74 млрд. евро може да включва 16 млрд. евро от Международния валутен фонд (МВФ), ако базираната във Вашингтон институция реши да участва в нова спасителна програма, твърдят още източниците. Според други част от финансирането може да дойде от набиране на средства от Гърция на дълговите пазари.

Международните институции, които освен МВФ включват Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК), смятат, че предложенията на Гърция за нови реформи и съкращения на бюджета могат да бъдат добра база за преговори по нов спасителен заем „при определени условия“.

Развитията показват кои могат да бъдат част от битките, които предстоят през уикенда, когато финансовите министри и лидери на еврозоната трябва да се срещнат и да решат колко пари са готови да отделят, за да остане Гърция в единния валутен съюз. Според източници срещата по-късно през деня ще бъде трудна, тъй като цари скептицизъм сред страните членки, които са загубили доверие в Гърция заради пропилените месеци преговори.

В ранните часове на събота гръцкият парламент прие новото предложение на министър-председателя Алексис Ципрас към кредиторите, което включва съкращения на пенсиите и увеличения на данъците. Предложението беше прието с 251 гласа "за" от общо 300 депутата.

Гласуването беше подкрепено от дясноцентристките и лявоцентристките партии, но 17 от представителите на лявата партия СИРИЗА, от която е и министър-председателят Ципрас, не подкрепиха правителството си, като двама гласуваха срещу предложението, а останалите се въздържаха.

Всичко за кризата в Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
Абе тези милиарди за нищо ги нямате бе.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Teo88
преди 8 години
Ай стига! СириознУ ли? И кога е погребението? Още преди пет години бе ясно, че Гърция никога няма да си върне дълговете. Както и това никога няма да направят портокалците, испанците, френците, пък дори и дойчовците. Не за друго ами математиката е против такъв сценарий. Дали ще им отпишат дълг и ще им дадат пари или ще им дадат повече пари за да си платят сега вноските по изтичащите главници и лихви + да им останат пари ... това са само подробности. Както е и малка подробност, че след 3 до 5 години ще има пак същия цирк;). Но гърците не са го измислили този цирк. Просто се възползват от него... А какво е постигнал Ципрас - въпрос на гледна точка: отначало трябваше да режи и да получи 7 милиарда. Сега ще реже но срещу 70 и кусур милиарда. Разликата не е голяма ама все пак има такава:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
stota4kata
преди 8 години
каца без дъно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
Sakamano
преди 8 години
Ако до вчера си го харесвал, днес не можеш да го мразиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
Тия 61% гърци, които тоя дорен *** излъга, да вземат да излязат пред Сантигма (не, че ще се съберат) и да го линчуват!Сириза е мъртва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 9
крас
преди 8 години
Прав си, че гърците трябва да напуснат еврозоната. Въпроса обаче е какви ще са последиците за самата еврозона от въвеждането на драхмата. ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЕДНА ЖЕСТОКА ИСТИНА, ЧЕ ЕВРОТО СЪВСЕМ НЕ Е ЕДИННА ВАЛУТА. Ще се окаже, че има ГРЪЦКО , НЕМСКО , ИТАЛИАНСКО , ИСПАНСКО .... евро. Предполагам, че ако имаш в портфейла си евробанкноти ще направиш всичко те да са НЕМСКИ , а не ГРЪЦКИ ИЛИ ИТАЛИАНСКИ ИЛИ ИСПАНСКИ!!РАЗБИРАШ ЛИ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ЕВРОТО КОГАТО ХОРАТА РАЗБЕРАТ, ЧЕ ЕДИННАТА ВАЛУТА СЪВСЕМ НЕ Е ТАКАВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Аз не мога да разбера - тоя *** на снимката, какво се хили? Тия искат да му набухан нови 70 млрд дълг, като общият надхвърли 400 млрд. , а тоя лъжец се хили!Все едно бай Иван да им 10 лв в джоба, да има заем от банка 1000 лв, и банката да му дава още 200 лв и той да е доволен? А как ше връща вече 1200 лв, че и с лихви - не мисли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Настоящото предложение до скоро вървеше със 7 милиарда . За 70 трябва да се питат данъкоплатците :)))))))))))) Най добре с референдуми .Според мен не е нужно да се правят такива големи проекти , при условие че настоящото правителство не е направило нищо до сега в тази посока .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Много е за хуманитарна помощ - дори за цяла Африка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Вече съм склонен да се съглася с мнението на онези, които твърдят, че Гърция трябва да напусне контролирано ЕЗ и да върне драхмата. Няма начин тази държава да направи нови икономии. Ако пак и дадат пари, ще влошат още повече ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още