IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна продължава преговорите си с кредиторите след силни опасения за дефолт

Страната се опитва да облекчи част от дълга си, но за момента кредиторите отказват да се съгласят на подобна мярка

10:49 | 20.07.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Украйна e продължила преговорите си с кредиторите след прогнозите, че страната може да обяви дефолт в петък, ако не се стигне до споразумение, съобщава The Financial Times.

Желанието на Киев да избегне съдбата на Гърция е окуражила и двете страни да смекчат войнствения си тон, който преобладаваше в разговорите през последните три месеца.

Срещата във Вашингтон през миналата срещата не успя да приключи със сделка за преструктуриране на дълга от 70 млрд. долара на Украйна въпреки съвместното изявление за постигнат прогрес в преговорите.

Преодоляването на различията между страната и международните кредитори, които държат държавния ѝ дълг, няма да бъде лесно.

След анексирането на Крим от Русия и конфликта с проруските сепаратисти в източна Украйна, които разрушиха икономиката на страната, се очаква украинският дълг да достигне до 100% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година.

Киев се надява на облекчаване от 40% по облигации, които струват малко повече от 15 млрд. долара, за да направи дълга си устойчив.

Групата от четиримата кредитори, които държат около 9 млрд. долара в украински ценни книжа и са водени от американския мениджър на активи Franklin Templeton, обаче не е съгласна, че има нужда от редуциране на дълга и предложи алтернативна оферта за удължаване на сроковете на плащанията и намаляване на купона.

Единственият сериозен пример за прогрес досега е предложението за замяна на част от дълга с облигации, обвързани с БВП, което и двете страни подкрепят.

Засега Украйна е изпълнила всичките си задължения по дълга, включително плащане на транша за 75 млн. долара на Русия, и успешно договори удължаване на сроковете на плащанията по няколко други вноски.

Goldman Sachs обаче предупреди, че дефолт през юли изглежда „вероятен“, като тогава е падежът за плащане на 120 млн. долара.

Вадим Храмов, анализатор в Bank of America Merrill Lynch, предупреждава, че нещата за Украйна вероятно ще се влошат, преди да започнат да се оправят.

„Сделка в последната минута през септември остава вероятна възможност“, казва той. „Въпреки това има консенсус, че рисковете от мораториум и труден дефолт се увеличават“.

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че застава зад спасителната си програма за Украйна, дори ако страната не успее да постигне споразумение по преструктуриране на частния си дълг. Киев в момента чака резултатите от проверка на МВФ преди да получи следващия си транш от финансиране.

Киев бе спасен от МВФ през миналата година след отстраняването на бившия президент Виктор Янукович и получи нова помощ през 2015 г., след като конфликтът с подкрепените от Русия сепаратисти в източна Украйна се изостри.

Повече по темата - тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Селдън
преди 8 години
Това е съдбата на евро-гей-ориентираните. Безкрайна агония в дългово робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още