IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kредитори на National Bank of Greece предлагат подкрепа за банката

Притежатели на облигации на банката искат гаранции, че институциите ще се отнесат справедливо с тях, ако се стигне до преструктуриране

17:11 | 20.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Групата кредитори държи около 25% от емисията облигации на NBG за 750 млн. евро с падеж април 2019 г.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Групата кредитори държи около 25% от емисията облигации на NBG за 750 млн. евро с падеж април 2019 г. Снимка: Ройтерс

Група кредитори на National Bank of Greece (NBG) обмислят рекапитализиране на изпадналия в затруднение кредитор, за да не претърпят загуби по облигациите, които притежават, пише Bloomberg.

„Като опитни инвеститори във финансови институции нашите клиенти трябва да помислят за увеличаване на финансовите си ангажименти към NBG при подходящи условия“, пише адвокатската фирма Shearman & Sterling LLP, представляваща кредиторите, в писмо с дата 17 юли, адресирано към международните кредитори, измежду които и Европейската централна банка. Агенцията разполага с писмото.

„Нашите клиенти искат да гарантират, че правата им по силата на всички закони се уважават напълно“, пише още там.

Несигурната сделка за предоставянето на спасителна помощ за Гърция поставя притежателите на банкови облигации на опашката на губещите, защото споразумението изисква от Атина да въведе Европейската директива за възстановяване и преструктуриране на банки, като условие за подкрепата.

В сегашното законодателство, уреждащо банковата несъстоятелност, участието на облигационерите за спасяването на дадена банка не се предвижда, поясняват от Fitch Ratings.

Облигационерите искат да се застраховат, че Гърция ще се обърне към частния сектор за решение преди да премине към преструктуриране на банката и че кредиторите ще са защитени, ако се стигне до това, гласи още писмото.

То е адресирано и до Европейския стабилизационен механизъм – фондът, създаден, за да предоставя финансови заеми на затруднени страни членки на еврозоната, до президента на Еврогрупата и гуверньора на Централната банка на Гърция.

Групата кредитори държи около 25% от емисията облигации на NBG за 750 млн. евро и с падеж април 2019 г., коментира запознато лице, пожелало анонимност. NBG е представена у нас чрез четвъртата по големина банка - Обединена българска банка.

Ценните книжа на NBG поскъпнаха до 37 евро цента днес, след като се обезцениха с повече от 70% от началото на годината до рекордните 21 цента на 8 юли, сочат данни на Bloomberg. Книжата представляват близо 40% от дълга за 1,9 млрд. евро, притежаван от частни инвеститори и емитиран от четирите най-големи гръцки банки, показват други данни на агенцията.

„Последната криза възникна изцяло от решенията, взети от гръцките и европейски политически и парични власти, като са напълно извън контрола на NBG”, пише в писмото.

„Преди да бъде достъпна каквато и да е капиталова и ликвидна подкрепа за гръцките банки, измежду които и NBG, инвеститорите, като наши клиенти, трябва да имат доверие в гръцките и европейските надзорни и преструктуриращи мерки, както и да бъдат уверени, че ще бъдат третирани справедливо“, гласи още то.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 8 години
НЕ ГО МИСЛИ.Като събереш две нули получаваш ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
И ОББ ли ще бъдат глътнати от някоя друга банка в България? Сигурно тях ще ги глътнат Цкб или Експресбанк?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Държавен дълг ли е дълга на частни "гръцки" банки получили за спасяването си 50 млрд. евро от Европейския съюз?!КАКВО ОБЩО ИМА ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА И ДАНЪКОПЛАТЕЦ С ТАКИВА ЧАСТНИ СУБЕКТИ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ КАТО "гръцките" Eurobank, National Bank of Greece и Piraeus Bank, които са се издънили на европейските стрес тестове. Това стана ясно, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви резултатите от проверките на качеството на активите на банките към края на 2013 г.!! ВЪВ ФИНАНСОВ КОЛАБС Е БАНКОВАТА СИСТЕМА ДЕЙСТВАЩА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГЪРЦИЯ И НАДЗИРАВАЩА СЕ ОТ ЕЦБ!!!Каква наглост и безочие е да твърдиш, че проблемите на тези международни частни банки са ДЪЛГ НА ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА!!!Случая с "гръцките" банки е аналогичен на този с КТБ, където БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ с теглени от правителството заеми, плаща грабежа на собствениците на КТБ. Цецо Василев източи превърнатата във финансова пирамида КТБ, а ние плащаме с ДЪРЖАВНИ заеми НЕГОВИЯ ГРАБЕЖ!ЕГАТИ И МРЪСОТИЯТА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още