IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Grexit остава най-вероятният сценарий за Атина

Споразумението с кредиторите може да пропадне, защото основните участници в преговорите сами по себе си са скептични, пише Волфганг Мюнхау за FT

15:07 | 20.07.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Предварително договорен Grexit или по искане на кредиторите?<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Предварително договорен Grexit или по искане на кредиторите? Снимка: Ройтерс

Алексис Ципрас не трябваше да назначава Янис Варуфакис за свой финансов министър. Или пък трябваше да го послуша и да го задържи. Но вместо това гръцкият министър-председател избра най-лошите от всички опции. Той се вслуша в съвета на Варуфакис да отхвърли офертата на кредиторите, или поне до миналата седмица, пише колумнистът на Financial Times Волфганг Мюнхау.

Но като постъпи по този начин, Ципрас допусна критична грешка, като отхвърли план Б на Варуфакис в момента, в който банките в страната затвориха – незабавното пускане в обращение на паралелна валута – дългови разписки, емитирани от гръцката държава, но деноминирани в евро.

Една паралелна валута щеше да позволи на гърците да извършват своите всекидневни трансакции в момент, в който тегленето на пари бе ограничено до 60 евро на ден. Тоталният икономически колапс щеше да бъде избегнат.

Но Ципрас не постъпи така или пък не предприе друг план Б. Вместо това той капитулира. Към онзи момент той дори не бе в позиция да избира дали Гърция да напусне еврозоната. Предварителното условие за икономиката преди напускането трябваше да бъде първичният излишък и еквивалентният излишък в частния сектор.

Гърция не разполага с чуждестранни валутни резерви. Ако гърците трябваше да връщат драхмата, те трябваше да плащат за целия си внос с приходите от чужда валута от своя износ. Тези минимални предварителни условия бяха налице през март, но не са през юли.

Ето защо, също като своите предшественици, Ципрас сключи доста отвратителна спасителна сделка. А тази страда от същите фундаментални пропуски, каквито имаха и предишните. Това кара Мюнхау да заключи, че в края на краищата Grexit остава най-вероятното развитие на събитията.

Според колумниста са налице три принципни начина, по които може да стане това. Първият е, че сделката просто не е приключена. А това, което бе договорено миналата седмица, е да започнат преговорите, плюс предоставянето на някакво временно финансиране. Сделката може да пропадне, защото основните участници сами по себе си са скептични.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле казва, че запазва офертата си за Grexit в чекмеджето си, само в случай на провал на преговорите. Миналата седмица Алексис Ципрас на няколко пъти отрече споразумението. А Международният валутен фонд ни казва, че цифрите не излизат и че няма да подпише, освен ако европейските кредитори не се съгласят на дългово облекчение.

Германците отказват всякакви дискусии по тази тема, позовавайки се на някакви изфабрикувани правила, според които страните от еврозоната не могат да изпадат в неплатежоспособност. Според Мюнхау това са юридически глупости, но той смята, че целта е да се поставят нови рамки на преговорите.

Колумнистът има предчувствие, че те в крайна сметка ще постигнат сделка, но това ще дойде, както винаги, с поразителни щети - с по-малко дългово облекчение, отколкото е необходимо, и с по-строги икономии от това, което Гърция може да понесе.

По-вероятен сценарий за Grexit е ако програмата бъде договорена, а след това се провали. Правителството в Атина може да изпълни всички мерки, които искат кредиторите, но икономиката няма да може да се възстанови, а целите за дълга ще останат неизпълними.

Миналата седмица Ципрас вече се съгласи, че, ако възникне тази ситуация, той ще понесе повече мерки за строги икономии. И така, само ако в бъдеще икономиката не се държи по доста различен начин в сравнение с този, по който се държа в миналото, тя ще остане в един омагьосан кръг в продължение на дълги години.

При това положение Ципрас, или неговият наследник, може да признае поражението и да избере договорен Grexit като най-безболезнен вариант. Освен това Grexit също така би могъл да бъде предизвикан от кредиторите.

Волфганг Мюнхау предлага и своя собствен сценарий за Grexit. Президентът на Европейския съвет Доналд Туск намекна за него в свое интервю за Financial Times миналата седмица, когато каза, че усеща „нещо революционно“ във въздуха. Той е намислил нещо.

Най-вероятният сценарий за Мюнхау е Grexit чрез метеж. Нека изминат още три години и няма да бъда изненадан, ако видя Туск и колегите му в Европейския съвет да предприемат още по-драстични действия, за да потушат евентуална криза, пише авторът.

Гърция все още не се намира на ръба на въстание, въпреки осемте години в рецесия. Социологическите проучвания все още показват, че мнозинството предпочита да запази еврото.

В истинския живот хората избират между малък брой политически алтернативи и гласуват за тази, която би паснала най-добре на икономиката. Гърците гласуваха за Ципрас и партията му СИРИЗА през януари, защото другите партии не успяха да дадат обещания. Ако СИРИЗА също се провали, което ще се случи, пише Мюнхау, гърците ще останат без демократичен избор.

Може ли все още Ципрас да избегне катастрофа? Ако има предсрочни парламентарни избори през есента, може да ги спечели и в един момент да съживи идеята на Варуфакис за паралелна валута.

Но Мюнхау смята, че идеята за паралелна валута е изчезнала с освобождаването на Варуфакис. Колумнистът смята, че Ципрас ще проведе възторжена политическа кампания, с много риторика спрямо кредиторите, но след това ще се съгласи на това, което кредиторите искат, и ще изпълнява програмата до нейната драматична кулминация.

Още за промените в кабинета на Алексис Ципрас можете да научите от видеото на Bloomberg

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 3 rate down comment 1
pepince
преди 8 години
"ideyazabulgaria" , случайно ви прочетох глупостите и ви моля да ми препоръчате исторически факти и документи, как социалист и комунист "строи правова държава, с която ще ликвидира корупцията и върне изнесените капитали" , "с вътрешни сили ще развие силно производителен тип икономика като либерализира малкия и среден бизнес и роди с помощта на държавата над 200 000 малки фирми, което ще отвори милиони нови работни места, ликвидира безработицата, върне емиграцията и осигури работа на народа си в родината"...този филм кога ще го дават по телевизията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
ideyazabulgaria
преди 8 години
6. След вкарването на драхмата Ципрас възнамерява да спре спира взимането на нови заеми, същевременно е разсрочил старите. Нови заеми повече не му трябват.Ципрас строи правова държава, с която ще ликвидира корупцията и върне изнесените капитали . Ципрас смята с вътрешни сили ще развие силно производителен тип икономика като либерализира малкия и среден бизнес и роди с помощта на държавата над 200 000 малки фирми, което ще отвори милиони нови работни места, ликвидира безработицата, върне емиграцията и осигури работа на народа си в родината. Бързо ще вдигне ръста на БВП, ще индустриализира Гърция , само такава силно производителна икономика е способна да връща заеми и трудоустроява населението. Разбира се, резултатите от една такава мащабна политика ще се видят едва след 3 години, както казва и самият Ципрас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 4
ideyazabulgaria
преди 8 години
5. Така Сириза първа заби пирона в ковчега на европейския неолиберален бакстеризъм.Ципрас успя да предаде топката на Европа да решава проблема с гръцкия дълг, като и напомни, че Гърция ще бъде последвана от Испания ,Италия и Португалия ,потънали в същите като Гърция страшни дългове. а това са огромни страни, чийто излизане от Еврозоната ще бъде катастрофално за еврото и еврозоната може да се разпадне.Ципрас добре знае, че догодина в Италия има парламентарни избори, а тази година в Испания и от сега със сигурност се знае, че на власт там идват съратниците на Сириза- ПОДЕМОС в Испания, Движение 5 звезди в Италия, които ще постъпят по същия начин като Сириза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
ideyazabulgaria
преди 8 години
4. Ципрас е блестящ политик , той успя да постигне целта си- да направи гръцкия дълг европейски проблем за да може да го разсрочи и подстриже и яростното прокарваше тази си цел в битката си с фрау Меркел хер Шойбле и неолибералната тройка- Лагард, Драги и Юнкер.На срещата на 7 юли между Ципрас и Еврогрупата, накар и напълно неуспешна, като излезе Ципрас каза пред журналистите:Радвам се на тази среща, защото всички разбраха, че няма гръцки проблем ,а общ европейски проблем.Така Сириза първа заби пирона в ковчега на европейския неолиберален бакстеризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 3
ideyazabulgaria
преди 8 години
3. За Ципрас е абсолютно ясно, че няма друг път освен преминаване към драхмата и излизане от Еврозоната, но му трябва време за това, почти година, защото Гърция трябва да създаване нова драхма.Ето защо цяла година трябва да играе по свирката на банкстерите и да взима заеми, които като преди 90% ще потъват в гърлата на банките.Ето на, първият транш от третия спасителен план - 7 милиарда евро въобще не стигна до Гърция, а се върна да плаща стари дългове към ЕЦБ и МВФ с огромни лихви.Същевременно Ципрас се стреми да води преговори и за отписване на част от дълга и разсрочването му. Това е главната цел на Ципрас и правителство. За това приеха да вземат нов заем, с цел да водят преговори за разсрочване и намялане на дълга, а през това време да се подготвят за Grexit.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
ideyazabulgaria
преди 8 години
2.Да им припомним също , че ЕЦБ спря съвсем незаконно ликвидността на гръцките банки, оставя ги без евра, Гърция няма евра да купи дори нужните вносни лекарства и медикаментите за болните си, изправена е пред хуманитарна катастрофа. Ципрас няма никакъв избор, той видя веднага неприложимостта на споразумението( ще се уверите сами като го прочетете със забележките на Варуфакис), без срокове и конкретика, с условието да се създаде някакъв куча марка приватизационен фонд намиращ се в Атина и под ръководството на гръцкото правителство.За това Ципрас приема споразумението за да спре хуманитарната катастрофа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
ideyazabulgaria
преди 8 години
На неолибералтите бакстери от Файнаншъл Тайм бълващи тези големи ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ, трябва да напомним един материал на Варуфакис Germany wont spare Greek pain it has an interest in breaking us http://***.theguardian.com/commentisfree/2015/jul/10/germany-greek-pain-debt-relief-grexit, където той казва, че за да се премине към драхмата е необходимо най-малко една година.Ето какво пише той: За да излезем от Еврозоната, ще трябва да се създаде нова валута от нулата. В окупираната Ирак, въвеждането на нови пари взе почти една година, 20 или така Боинг 747, мобилизиране на всички сили на армията на САЩ, три печатарски фирми и стотици камиони. При липса на такава подкрепа, Grexit ще бъде еквивалент на обявяване голяма девалвация повече от 18 месеца по-рано: рецепта за ликвидиране на всички гръцки капитали и да ги прехвърлят в чужбина чрез всички налични средства- пише Вафуракис. Да им припомним също , че ЕЦБ спря съвсем незаконно ликвидността на гръцките банки, оставя ги без е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
къде трябва да ходят хъреците?те са си пак на това пар4е земя...с какво ще търгуват и какви са им нуждите и какво предлагат?маслини зехтин узо и туризъм какво може гърция да предложи като продукт с висока добавена стойност?нищо нито технологий нито нищо гърците са само 1 харантутник търтей и този който им помага може да се възползва от тяхното геогравско положение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
interim
преди 8 години
Няма да излезят, не им стиска... Нали ще настъпи национална катастрофа, и ще държат правителството отговорно. По-лесният вариант е да се поборят малко, и да клекнат, като кажат, че няма друг начин. Сигурно и това беше целта на референдума, който стана тъкмо след като почна гърча. Искаше му се на Ципрас най-вероятно гърците да приемат условията на кредиторите, за да му се улесни положението. Затова и Варуфакис си тръгна независимо от вота, решението най-вероятно е било взето още преди него. Просто ще мине още малко време да се наплюмчат и приемат каквото кажат кредитеорите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 2
tonino
преди 8 години
Ами ще викнат неволята.....:))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още