IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром предлага отстъпки, за да уреди антимонополния спор с Брюксел

През април ЕК обвини компанията, че злоупотребява с господстващо положение на газовия пазар в осем страни членки на ЕС, сред които и България

22:04 | 21.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският енергиен гигант Газпром е готов да направи отстъпки, за да разсее опасенията на ЕС, че може да е възпрепятствал конкуренцията на газовия пазар в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), предаде ДПА.

Газпром е представил на Европейската комисия проектопредложение за уреждане на антимонополния спор, се посочва в изявление на пресслужбата на компанията.

Говорителят на ЕК Рикардо Кардосо заяви, че комисията ще разгледа "внимателно" предложенията. Повече информация за съдържанието им не се разкрива.

Руският газов гигант Газпром е отправил предложения към комисията с цел постигане на приятелско споразумение с ЕС, съобщиха за Франс прес източници.

По-рано днес заместник-председателят на управителния съвет на газовата компания Александър Медведев заяви пред ТАСС, че скоро Газпром ще има среща с Европейската комисия по антимонополното разследване.

Той посочи, че компанията е изпратила предложение за уреждане на претенциите, повдигнати срещу Газпром, и скоро то ще бъде обсъдено с госпожа Вестагер (Маргрете Вестагер, европейски комисар за конкуренцията - бел. ред.).

"Можем да потвърдим, че Газпром е представил на Европейската комисия проектопредложения с цел споразумение по разследването", обяви групата в комюнике, цитирано от АФП.

"Очакваме да обсъдим този въпрос с представители на комисията в близко бъдеще, за да постигнем споразумение, се допълва в съобщението.

Припомня се, че Газпром има срок до 28 септември да представи на Европейската комисия официален отговор на обвиненията в монополно положение на редица пазари в ЦИЕ.

През април 2015 година ЕК обвини Газпром, че злоупотребява с господстващо положение на газовия пазар в осем страни членки на ЕС - Естония, Унгария, България, Чехия, Латвия, Литва, Полша и Словакия, използвайки система на ценообразуване, която не отговаря на европейските норми. Газпром отхвърли обвиненията като неоснователни.

Днес в отделно съобщение на компанията, цитирано от ТАСС, се посочва, че Газпром е готов да включи в договорите си за износ възможност за изчисления в рубли.

Освен това газовият гигант е обвинен в неправомерно обвързване на доставките на газ с поемане на ангажименти за построяване на инфраструктура в България и Полша, напомня ДПА. (БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още