IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да притиснеш газовия гигант

Зимата свърши, Европа е в добра форма, а притесненията за зависимостта от руския газ са намалели, пише Economist

14:38 | 23.04.15 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Газпром се наслаждава на неприкосновеността си. Той е основният доставчик на вносен газ за ЕС, възползвайки се както от непосредственото покровителство на Кремъл (руската държава е най-големият му акционер), така и от мрежата от бизнес и политически връзки в страните, на които продава синьото си гориво и особено в Германия, пише в свой анализ сп. Economist.

Алтернативите на руския газ са ограничени, както и желанието на клиентите му да се противопоставят на господстващото положение на Газпром. Сега обаче ЕС се опитва да усмири руския газов гигант. Най-новият удар на Европа бе нанесен на 22 април, когато еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер обяви дългоочакваното изложение на възраженията (термина на еврожаргон за списък с обвинения), в което се изброяват предполагаемите злоупотреби на компанията с пазарното й положение.

Според ЕС Газпром преследва цялостна стратегия за разделяне на централноевропейските и източноевропейските пазари. Компанията ограничава трансграничните газови продажби, което й позволява да налага "несправедливи цени" в пет страни: България, Полша, както и балтийските държави Естония, Латвия и Литва.

Освен това ЕС посочва, че Газпром се е възползвал неправомерно от господстващата си позиция на пазара, за да се опита да запази контрола върху транзитния тръбопровод Ямал през Полша и да сплашва България да подкрепи "Южен поток" - проект, който Кремъл анулира и който трябваше да пренася газ през Черно море.

Газпром сондира почвата предходните месеци, за да види дали може да постигне споразумение с ЕС, преди обвиненията да бъдат повдигнати официално. Преговорите обаче се провалиха на фона на охлаждането на руско-европейските отношения заради Украйна. Сега ръководителите на компанията и техните политически господари трябва да решат какво да правят.

Газпром има 12 седмици да отговори на обвиненията чрез опровержения, отстъпки или чрез двете. Ако не успее да задоволи Еврокомисията, следващата стъпка е принудително изпълнение. Това може да означава глоби от милиард или повече евро (на теория до 10% от приходите на компанията) и законово наложени промени на бизнес модела й. "Всички пътища са отворени", посочи Вестагер. "Бихме искали Газпром да отговори и бихме искали да разговаряме," допълни тя.

Реакцията от Москва не беше обещаваща. Компанията посочи, че спорът трябва да бъде решен в рамките на съществуващите споразумения между ЕС и руското правителство. Тя заяви, че обвиненията на ЕС са "неоснователни", настоявайки, че се съобразява с международното право и местното законодателство на страните, в които работи. Тя отбелязва, че Газпром е учреден "извън пределите на юрисдикцията на ЕС" и според руския закон има специални функции с обществена значимост (...) и статут на стратегически организация, контролирана от държавата. Накратко, Русия не признава правомощията на ЕС в случая с Газпром.

Непубликуваният списък с обвинения, съставен от стотици страници, е истинска находка за интересуващите се от мрачния свят на руски газов износ: свят, белязан от печеливши посреднически компании с неясни отношения на собствениците, споразумения, сключени от политици (не от бизнесмени), и от внушителна доза проявявано специално отношение в геополитически план. Той също така е признак за нова воля в ЕС да се занимае с енергийната сигурност, след дълго и издаващо боязън забавяне. ЕС започна действията си срещу Газпром с "Третия енергиен пакет" през 2007 година. Основният резултат бе да се забрани на същата компания да притежава едновременно газопроводите и молекулите, които текат по тях.

Русия сериозно се противопостави на това, възприемайки го като политическа атака срещу активите и бизнес модела на Газпром. Колкото повече обаче ЕС се вглеждаше във вноса на руски газ, толкова по-малко го харесваше. През 2011 година при най-голямата антитръстова проверка в историята на ЕС служители със заповеди за обиск иззеха документи и компютри от десетки офиси на Газпром и негови филиали. Съюзът започна официално разследване през 2012 година.

Това бе голям удар за Русия. Подобно на Microsoft, който се сблъска с европейското законодателство за конкуренцията за свързването на браузъра си Internet Explorer с операционната си система Windows, Газпром и съюзниците му в Кремъл не разбраха докъде се простират обвинителските правомощия на ЕС при изграждането на единния пазар.

През 2012 година руският президент Владимир Путин прие указ, който забранява на стратегически компании (включително на Газпром) да разкриват информация на регулаторни власти, да продават собственост или да променят договори без официално съгласие.

Изложението на възраженията до голяма степен е готово от 2013 година. Предшественикът на госпожа Вестагер - Хоакин Алмуния неколкократно е обещавал да повдигне обвинения, но напусна поста си, без скалпът на Газпром да краси бюрото му.

Мнозина обясниха това с политически притеснения по върховете на Еврокомисията. Сега Европа е в много по-стабилно състояние на духа. Непреклонната датчанка Вестагер настоява, че политиката не влияе върху поведението на нейната дирекция: това е част от правосъдната система и трябва да действа без страх и предпочитания. Действията срещу Газпром станаха факт само седмица, след като Еврокомисията представи изложение на възраженията срещу поведението на Google.

Противният газов инкасатор

Политиката обаче също се е променила. Приятелите на Русия в Европа са по-малко и по-изолирани. Доверието и търпението са намалели. Притесненията за зависимостта от руския газ са намалели. Зимата свърши и Европа е в доста по-добра форма откогато и да било, за да може да са устои на руския изблик на гняв. Подобрила е складирането и е изградила газови връзки север-юг, така че прекъсване на доставките през Украйна например да може да бъде компенсирано с доставки от други газопроводи като германско-руския "Северен поток" през Балтийско море.

Литва, която бе напълно зависима от руския газ, изгради терминал за внос на втечнен газ, като това незабавно доведе до сериозно понижение на цената от Газпром. Със започващия тази година износ на втечнен газ от САЩ, Европа ще има други източници на доставки.

Русия все още може да прекъсне износа за Европа, но това ще се отрази сериозно на приходите й, ще изгуби доверие и ще доведе дори до още по-бързо преминаване към алтернативни горива и доставчици.

Газът остава изключително политизиран бизнес. След като близа рани заради газопровода "Южен поток", сега Русия рекламира друг план, наречен "Турски поток". Планира да изгради газопровод през Черно море, но само до турската граница, за да не се сблъсква с разпоредбите на ЕС. Газпром обаче разговаря с Гърция за участието й в проекта, което може да бъде съчетано с руски заем до 5 милиарда долара, ако се вярва на слуховете.

Представителите на европейските институции без съмнение също ще имат какво да кажат по въпроса.

(БТА) 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

11
rate up comment 12 rate down comment 3
Stefan--L
преди 9 години
Ти в час ли си колко ще струва втечненият газ който ще се транспортира от америка до европа с кораби? Сещаш ли се този втечнен газ ще бъдет три пъти по скъп от газа който тече по тръбите от Русия ? Мисли с горната си глава тъпоумнико тези доставки който американските *** сега им пускат немогат да покрият дори цените на транспорта това е само и само за да вземат Руските пазари ! На всичко са способни тия *** американци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
MZтка тея три смешни държави там какъв толкоз обем праат, че газта им намалили че "сломили" енергийния концерн ?!?? :))) Все едно България да се опъне айде да не е Ексон, че много грамадни, ама на Шеврон ... :)) МZтка ти си такъв патиланец, че неам думи айде от кога чакаме да внесеш течен газ от тоя пусти Сашш мааа му стара ?!?!? Боката и другите глупци нали ги слушат и им се подчиняват на Сашш ми ай да издействат нешо, втечнен газ на колелца, на кубчета за уиски, в кашони както искат да го карат ама да го докарат не само да ми лаят месеца .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
верно е батко .... :))) винаги сме в поза Г и кофтито, че сме само статисти онея гърчолята мързеливи ама като започнаха да ги дърпат и тормозят запалиха Атина, испанците също въобще всички като не им е угодно и стават чудесии, а нашите стоят дома и се чоплят семки и само се псува тоя и оня .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
Stefan--L
преди 9 години
Ти господин неграмотнико в час ли си какво става в радиус от 50км от мястото където се добива шистов газ ? Наясно ли си ваобще с технологията? Знаеш ли че в радиус от 50 км на добива на шистов газ цялата природа загива тотатлно ,всички подпочевни води се отравят за неисвестен още период от време , за да се възтанови флората и фауната в този район му трябват стотици години ! На такива тъпоумници като теб мястото им е в америка при вашият идол обама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 16
ChromaX
преди 9 години
Нашия единствен реален шанс за диверсификация и отслабване на влиянието на Газпром е шистовия газ. Ние обаче забранихме не само добива на шистов гас, но и проучванията... с любезното съдействие на зелените-комунисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
doba
преди 9 години
Една много добра статия по темата:http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/01/16/2455294_cenata_na_gazovata_nezavisimost/'Свободата не е без пари''Без държавна помощ проектът ще има отрицателна нетна настояща стойност''втечненият газ е много по-скъп от доставения по тръбопроводи''Ако разчитаме на втечнен газ, това би било самоубийство''Вижте, навсякъде, където държавата се намеси, дали по отношение на газа или на въглищата ... постоянно има проблеми. Идват едни чиновници, които работят по една година и забатачват всичко''И най-важното е България да прецени колко повече е готова да плати за газовата си независимост'Последното е и въпросът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Литва, която бе напълно зависима от руския газ, изгради терминал за внос на втечнен газ, като това незабавно доведе до сериозно понижение на цената от Газпром. Със започващия тази година износ на втечнен газ от САЩ, Европа ще има други източници на доставки.----------------------------------------------------------------Я виж ти, Газпром не бил изобщо толкова силен, колкото изглежда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
Ango
преди 9 години
Когато човек прочете едно такова - "техните политически господари"...веднага трябва да му стане ясно, че това е злобен панфлет и ще бъде профански облъчен. По-добре да не се напряга да чете. Плиткажи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
edimi
преди 9 години
В таа целата схема, аз, ти...той,тя, то и прочие в, доколкото все още ги/ни има у РъБъ, моем да сме само зрители. Нит` имаме държавници с топки, нит` моем ги сменим с такива, ни да си ги внесем та да има кой да пази некви суверенни интереси на таз "една човешка длан". И така дорде се удупят на изток, лаппват мундщука от запад, после сменят позата да е разнообразно и така все РъБъ е със свалени панталонки, ний гледаме от първия ред и "пръска в очите".... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 27
michaelis
преди 9 години
Според ЕС Газпром преследва цялостна стратегия за разделяне на централноевропейските и източноевропейските пазари. Компанията ограничава трансграничните газови продажби, което й позволява да налага "несправедливи цени" в пет страни: България, Полша, както и балтийските държави Естония, Латвия и Литва.--------------------------------------------------------------------------------Тва вече го писах, но да повторим, че ако някой насочва разни военни нещица не към който трябва и разни други такива ракетни обстановки плюс, че се присъединява към разни НАТОвски съюзи ръководени от на баба си у пантофите оттатък блатото, то срещу тях как да се процедира ?!? За благодарност да им намалят цените ли еееееми ше има намаляване ако има нещо и от другата страна..... Далаверата и доверието тряя да са взаимни иначе не става ....... и политиката тряя да е налице инак не мое просто не мое, а както видяхме в последната година съвсем не мое да са ниски цените на Соц. Блока ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още