IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток" 2 намалява шансовете за реализация на "Турски поток"

Преговори между Анкара и Москва по "Турски поток" няма да има и след изборите в Турция, твърдят експерти

10:25 | 16.10.15 г. 8
"Северен поток" 2 намалява шансовете за реализация на "Турски поток"

Разширението на „Северен поток“ намалява шансовете за реализация на „Турски поток“, смята директорът на френската въгледобивна асоциация OME Сохбет Карбуз. Пред азерското онлайн издание Trend той посочва още и че по отношение на „Турски поток“ неясни остават сроковете на реализация и обема на доставките и обвинява за това двойните стандарти на Европейския съюз.

Все пак от „Газпром“ на този етап коментират, че двата проекта не си противоречат. 

Карбуз обаче посочва и обтягането на отношенията между Анкара и Москва в последните седмици, което превръща „Турски поток" от енергиен в политически проект, което също усложнява неговата реализация.

От изданието припомнят изявленията на „Газпром“, че причината за забавянето на „Турски поток“ е политическата нестабилност в Турция и след провеждането на изборите, насрочени за 1 ноември, двете страни ще се върнат на масата за преговорите по проекта.

Източници на Trend обаче посочват, че това няма да се случи. Причината е напрежението около навлизането на руски самолети във въздушното пространство на Турция.

Преди броени дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган намекна за такава позиция на Анкара. Пред журналисти, по време на пътуване към Япония, той коментира, че може да се стигне до преразглеждане на отношенията с Русия по отношение на доставките на природен газ.

„Турски поток“ е проектът, който трябва да замени „Южен поток“ на газовата карта на Европа. Първоначалните планове предвиждаха по него да бъдат транзитирани 63 млрд. куб. метра газ годишно. Едната тръба – с капацитет от 15,7 млрд. куб. метра газ, трябва да захрани турските потребители, а останалите – европейските клиенти на „Газпром“.

В последните седмици обаче се заговори за реализацията на проекта „наполовина“. От „Газпром“ вече коментираха, че икономическа изгода от проекта ще има при изграждането на поне две тръби. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 8 години
Забравих да ви припомня, че 50% от населението на Русия няма достъп до газ, а 60% до канализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 8 години
На Стоенчо му е баш през *** дали рашастанците ще строят поток или не. На вас не виждам поради що ще ви по-добре, ако някой заварява тръби? Обяснете ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5roff
преди 8 години
Разширението на Северен поток намалява шансовете за реализация на Турски поток, смята директорът на френската въгледобивна асоциация OME Сохбет Карбуз. Пред азерското онлайн издание Trend той посочва още и че по отношение на Турски поток неясни остават сроковете на реализация и обема на доставките и обвинява за това двойните стандарти на Европейския съюз.Все пак от Газпром на този етап коментират, че двата проекта не си противоречат.Газпром го боли тоягата за вътрешните интриги в ЕС , а именно кой на кого да продава ...затуй няма , няма и да има единни цени на газа в целия ЕС . България да пуща газ за ЕС ... как ви се струва ?! Виж през северен поток по добре !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 8 години
Темата за иранският газ е коментирана отдавна. Газопровода "Набуко" носеше името на вавилонски крал(принц според други) ненапразно. Очакваше се голяма част от суровината да дойде от Иран. Руснаците ги заглавичкваха с разни реакторчета и ядрени бомби. И това приключи. Ще свърши и кампанията в Сирия. И тогава ще трябва да продават на Европа. А колкото до Китай, хората внасят газ поне от 20 страни. Така че какви вектори, какви скалари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Защо кгато се говори за газ не се взема подвнимание намиращото се в Персийския залив най-голямото газово находище в света, което Иран нарича "Южен Парс", а Катар - "Северно поле".Държавите които ще могат да извличат газ от него са ИРАН и КАТАР.Двете направления са КАТАР - СИРИЯ - ЕВРОПА и ИРАН - КИТАЙ.Това е едната от основните причина за войната в СИРИЯ и факта, че КАТАР откровенно воюва срещу правителството на Ассат желаейки неговата смяна. Интерес да има война в Сирия която да продължи дълго имат както РУСИЯ , така и ТУРЦИЯ , САЩ , но не и ЕВРОПА!Защо не коментираш как стоят с това находище нещата бе Делянче. Понасъбери информация и виж кой кой е в този вектор на газовите доставки който касае отношенията не само на Русия с Турция , но и тези на РУСИЯ с КИТАЙ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 8 години
Големите руски енергийни проекти-големи руски празни приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още