fallback

"Северен поток" 2 намалява шансовете за реализация на "Турски поток"

Преговори между Анкара и Москва по "Турски поток" няма да има и след изборите в Турция, твърдят експерти

10:25 | 16.10.15 г. 8

Разширението на „Северен поток“ намалява шансовете за реализация на „Турски поток“, смята директорът на френската въгледобивна асоциация OME Сохбет Карбуз. Пред азерското онлайн издание Trend той посочва още и че по отношение на „Турски поток“ неясни остават сроковете на реализация и обема на доставките и обвинява за това двойните стандарти на Европейския съюз.

Все пак от „Газпром“ на този етап коментират, че двата проекта не си противоречат. 

Карбуз обаче посочва и обтягането на отношенията между Анкара и Москва в последните седмици, което превръща „Турски поток" от енергиен в политически проект, което също усложнява неговата реализация.

От изданието припомнят изявленията на „Газпром“, че причината за забавянето на „Турски поток“ е политическата нестабилност в Турция и след провеждането на изборите, насрочени за 1 ноември, двете страни ще се върнат на масата за преговорите по проекта.

Източници на Trend обаче посочват, че това няма да се случи. Причината е напрежението около навлизането на руски самолети във въздушното пространство на Турция.

Преди броени дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган намекна за такава позиция на Анкара. Пред журналисти, по време на пътуване към Япония, той коментира, че може да се стигне до преразглеждане на отношенията с Русия по отношение на доставките на природен газ.

„Турски поток“ е проектът, който трябва да замени „Южен поток“ на газовата карта на Европа. Първоначалните планове предвиждаха по него да бъдат транзитирани 63 млрд. куб. метра газ годишно. Едната тръба – с капацитет от 15,7 млрд. куб. метра газ, трябва да захрани турските потребители, а останалите – европейските клиенти на „Газпром“.

В последните седмици обаче се заговори за реализацията на проекта „наполовина“. От „Газпром“ вече коментираха, че икономическа изгода от проекта ще има при изграждането на поне две тръби. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
fallback