IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Чехия увеличи антицикличния капиталов буфер до 0,5%

Ходът е насочен към удържане на рисковете, които кредитният бум създава за икономиката

19:30 | 18.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Централната банка на Чехия нареди на финансовите институции да увеличат предпазните си капиталови буфери, които вече са сред най-високите в Европа, предава Bloomberg. Ходът е насочен към удържане на рисковете, които кредитният бум създава за икономиката.

Банките, кредитните съюзи и инвестиционните компании ще трябва да заделят допълнителен капитал, свързан с кредитите, след като централните банкери в Прага увеличиха нивото на антицикличния капиталов буфер от нула до 0,5%. Промяната ще влезе в сила в началото на 2017 г., гласи официалното становище на Централната банка на Чехия, публикувани на нейния сайт.

„По-голямо от нула ниво на антицикличния капиталов буфер се въвежда за пръв път заради по-отчетливото възстановяване на кредитирането, което вече създава условия за образуване на системни рискове“, коментира заместник-гуверньорът Владимир Томсик в становището.

Централната банка балансира опитите да избегне прекомерна кредитна експанзия с усилията да стимулира икономиката, използвайки близо нулеви лихвени проценти и таван върху поскъпването на кроната.

Чешките банки, които са привлеки повече депозити, отколкото са раздали кредити, разчитат на кредитния растеж, за да подкрепят печалбите си.

Решението е изненадващо, защото темпото на кредитен ръст в Чехия все още е под нивото, което би изискало въвеждането на подобни мерки, имайки предвид насоките на Базелския комитет за банков надзор, коментира пред Bloomberg главният икономист на поделението на ING Groep в Чехия Яуб Сейдлер.

„Възможно е Централната банка на Чехия да се страхува, имайки предвид силния икономически растеж, че икономиката може да прегрее, а системните рискове да се увеличат“, добавя той в бележка до клиентите. „Но в такъв случай е уместно да попитаме дали наистина е оптимално поддържането на значително разхлабена парична политика.“

Миналата седмица Българска народна банка предприе обратен ход, като въвежда нулево ниво на антицикличния капиталов буфер за първото тримесечие на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още