IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съюз и недовършената му работа

Връщането на решаването на проблемите на национално ниво е голямата опасност за проекта, смята финансовият министър на Австрия Ханс Йорг Шилинг

15:48 | 19.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Euromoney Conferences</em></p>

Снимка: Euromoney Conferences


Румъния продължава с облекчаването на фискалната политика

Финансовият министър на Румъния Анка Драгу акцентира върху намаляването на ставките върху ДДС и дивидентите в страната.

Макроданните на северната ни съседка изглеждат добре, като икономиката й расте с темпо над средното за ЕС. За 2016 г. румънското правителство прогнозира растеж от 4,1% за 2016 г., или подобен на този от предходните години, който е потвърден от редица институции.

„Растежът е по-балансиран, като преди беше движен от износа, но сега има и потребление, и инвестиции“, каза Драгу и акцентира на фискалната политика. „Допълнителните пари, които ще останат у румънската икономика вследствие на намалените данъчни ставки, ще доведат до повече инвестиции.“

През 2016 г. предстои още едно намаление на данък добавена стойност и понижаване на данъка върху дивидента от 16% на 5%.

Тя определи бюджета за 2016 г. като „свит“, но оценките за бюджетния дефицит и приходите са благоразумни, докато рисковете пред събираемостта на приходите не са големи.

Драгу посочи риска от по-слаб растеж в ЕС, който е основен партньор на Румъния, като основен спрямо прогнозите за растежа и бюджета, но сподели, че правителството няма опасения. „Ако външното търсене падне, ще бъде компенсирано от вътрешното“, категорична бе тя.

Финансовият министър на Румъния коментира и състоянието на банковия сектор, който също е широко застъпен в рамките на конференцията на Euromoney.

„Имаме доста ликвиден и добре капитализиран банков сектор, доминиран от големи европейски банки. Капиталовата адекватност е 17-18% средно за системата. Печалбата започна да се връща. Качеството на баланса е добро, а кредитният растеж бе рестартиран“, каза Драгу и посочи, че в някои категории като потреблението, IT индустрията и автомобилният сектор заемите растат с двуцифрени стойности.

Има и надежда

В откриващата си реч директорът на Euromoney Conferences Кристофър Гарнет описа старта на 2016 г. като „най-мрачния от дълго време насам“ и каза, че „светът е пълен с песимисти за развиващите се пазари“.

За положението на част от държавите в региона загатна и Бас Бакер, който е старши регионален постоянен представител за ЦИЕ в Международния валутен фонд и ръководител на мисията на фонда в България в периода септември 2008 г.-април 2010 г.

Страните членки на Общността на независимите държави са в рецесия, но останалите държави от ЦИЕ, извън тях, се представят доста добре, въпреки че са налице и рискове, заяви Бакер.

Той каза, че докато в доста страни БВП на глава от населението е нараснал над нивата си от преди финансовата криза от 2008 г., то този показател не е нараснал в Украйна, Хърватия и Словения.

„Фискалните дефицити, увеличени заради кризата, намаляха, но делът на лошите кредити е проблем“, каза още Бакер по отношение на още един от проблемите, който се дискутира в рамките на конференцията – високото ниво на необслужваните заеми.

Той добави също, че ЦИЕ трябва да наваксва по отношение на доходите и стандарта на живот в Западна Европа, производителността на труда е ниска, като за наваксване са нужни инвестиции.

В разговора с финансовите министри от региона участие трябваше да вземе и сръбският министър Душан Вуйович. Сред участниците в панелите пък няма представители от България. Според директора на Euromoney Conferences Кристофър Гарнет обаче „видимият липсващ тази година е Полша“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
fri
преди 8 години
Държавите, които са на границата на ЕС, като България, ще го отнесат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 8 години
Все още Европейската комисия (ЕК) е подведена да не зачита наличие на сгрешена европейска парична система.В условия на тази държавна грешка ЕК колкото повече работи да постигне обществен икономически растеж, толкова по-голям потенциал за кризи се развива и щетите са по-болезнени.Мнозина очакват политиците да ги спасят от актуални злини. Те са със заблуда. Политиците не могат да предотвратят тази лошотия, защото причината не е в тяхна компетентност.Спасението на ЕС е възможно чрез подобрявана парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
aldy
преди 8 години
Така се получава, когато има пълна липса на лидери с идеи и достатъчен интелектуален потенциал. Докато ЕГС е в ръцете на посредствени чиновници, резултатите ще са все по-плачевни. В крайна сметка това ще доведе до разпадане на съюза в най-добрия случай на две категории страни - първа и втора. Тези, които са за трета, като нас, ще ги изритат. Но не и от ОТАН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още