IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роснефт се надява да получи разрешение за износ на газ към Европа

Според медиите Новатек вече е кандидатствала за подобно одобрение

15:44 | 02.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият производител на петрол в Русия Роснефт се надява да получи възможност да изнася газ към Европа, подобно на Новатек. Това сподели официалният представител и вицепрезидент на компанията Михаил Леонтиев за агенция ТАСС в сряда.

„В момента искаме Роснефт, като компания, генерираща сериозни приходи за бюджета, да получи толкова добри възможности, колкото Новатек. Силно се надяваме на това и не виждаме причина още веднъж да получим отказ“, каза той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не коментира дискусиите по потенциалния достъп на Новатек до износ на газ за Европа, но подчерта, че все още не е взето решение по въпроса. „Не са взети никакви решения по този въпрос“, каза Песков в сряда, коментирайки твърденията на медиите, че компанията е кандидатствала за разрешение от президента Владимир Путин за износ на газ към Европа.

Бизнес ежедневникът "Ведомости" по-рано писа, че Новатек иска одобрение за износа чрез дъщерното си дружество Novatek Gaz & Power Gmbh (NGP). В писмо до президента Путин, до което вестникът е получил достъп, руският енергиен министър Александър Новак казва, че в съответствие с насоките на президента министерството е разгледало молбата на Новатек за износ на газ към Европа чрез Газпром Експорт, „запазвайки принципа на единствен канал за износ“.

През 2015 г. Новатек е сключил договори за 3,1 млрд. куб. м газ, като 0,7 млрд. куб. м са руски газ. Според Новак NGP може да закупи целия газ за европейските потребители от Русия, което ще увеличи износа на газ от страната с 2,4 млрд. куб. м годишно и ще добави 9,4 млрд. рубли към бюджета от износни мита. В момента Новатек купува газ, доставян от Газпром в европейски хъбове.

Според данните, публикувани от централната администрация за контрол на горивата и енергията, Новатек е увеличил производството си на газ с 5% през февруари 2016 г. на годишна база до 5,489 млрд. куб.м.

Производството на газ на Роснефт е нараснало с 8,7% до 5,286 млрд. куб. м., а Газпром Нефт отчита ръст от 15,6% до 2,552 млрд. куб. м. газ. Лукойл пък е увеличил добива си на газ с 4,2% през периода до 1,516 млрд. куб. м., сочат статистиките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още