fallback

Цени на петрола от 45-50 долара - приемливи за Русия

Страната се подготвя за срещата на страните производители на петрол в Доха по-късно този месец

12:11 | 06.04.16 г. 15

Русия вярва, че цени на петрола от 45-50 долара за барел са приемливи, за да се балансира глобалният пазар на петрол, споделиха в сряда запознати с плановете на Русия източници, цитирани от Ройтерс. Страната се подготвя за среща на страните производители на петрол в Доха по-късно този месец.

Водещите петролни производители планират да се срещнат на 17 април в Доха, за да договорят предварителната сделка, сключена през февруари между Русия, Венецеула, Катар и Саудитска Арабия за замразяване на добива на петрол на нивата от януари. Целта е да се ограничи свръхпредлагането на пазара на петрол.

„В момента се води дискусия за колко дълго трябва да се замрази добивът и начините за контролиране на споразумението“, казва един от източниците.

„Нивото от 45-50 долара за барел е приемливо от гледна точка на балансa на пазара. Ако цените се вдигнат, производството на шистов петрол ще започне да се възстановява“.

Петролните производители като Русия и Венецуела са изключително зависими от енергийни приходи, като държавните им бюджети са в риск, след като глобалните цени на петрола спаднаха под 40 долара за барел от над 115 долара за барел през юни 2014 г.

Руските източници казват, че се очаква сделката за замразяване на добива на петрол да ускори ребалансирането на предлагането и търсенето на суровината с около половин година.

През миналия месец Русия е добила петрол на най-високите си нива от 30 години насам – 10,91 млн. барела на ден, което задминава дори поставения през януари рекорд.

Източниците казват, че Русия няма да сложи на изчакване нови проекти като част от сделката, но може да използва други методи за регулиране на добива. Те допълват, че споразумението в Доха ще засяга добива, а не износа.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
fallback