IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите в Сърбия печелят предсрочните избори

Коалицията "Александър Вучич - Сърбия побеждава" получава 49,30% от гласовете

10:49 | 25.04.16 г.
<p>
	Премиерът Александър Вучич.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът Александър Вучич. Снимка: Архив Ройтерс

Четири коалиции влизат в сръбския парламент след предсрочните парламентарни избори в неделя, съобщи на пресконференция тази нощ председателят на Републиканската избирателна комисия (РИК) Деян Джурджевич.

При преброени 27,25% от гласовете, изборите печели коалицията "Александър Вучич - Сърбия побеждава", сформирана около управляващата Сръбска прогресивна партия на действащия премиер Вучич. Тя получава 49,30% от гласовете.

На второ място се класира коалицията около Социалистическата партия на Сърбия (някогашна партия на Слободан Милошевич – бел.ред.), водена от Ивица Дачич, с 12,10%.

Петпроцентната бариера за влизане в парламента са преминали също Сръбската радикална партия, начело с Воислав Шешел , която получава 7,94 на сто, и опозиционната коалиция "За справедлива Сърбия - Демократическа партия" с 6,13 на сто.

Вучич обяви "историческа победа" на своята Прогресивна партия и обеща Сърбия да продължи напред по пътя към членство в ЕС.

"Аз съм горд и дълбоко трогнат от резултатите. Това е голяма чест, която носи със себе си и огромна отговорност", заяви Александър Вучич в предизборния щаб на Сръбската прогресивна партия. "Сърбия ще продължи по своя европейски път и ние ще опитаме да го ускорим", заяви Вучич пред своите привърженици. "Няма да има компромиси по този въпрос", посочи той.

Вучич предизвика изборите две години по-рано, казвайки че иска пълен четиригодишен мандат, който да му даде време за преговорите по присъединяване към ЕС и за реформи.

Негови опоненти обаче смятат, че истинската му цел е да засили деспотичното си управление и да спечели нов мандат, докато е все още популярен.

Вучич заяви, че неговата партия е спечелила над 50% от гласовете, след като преди две години събра 48 на сто, които му отредиха 158 депутатски мандата в 250-местния парламент. "Това е исторически резултат", каза той.

"Ние ще продължим нашия европейски път, изцяло зачитайки нашите връзки с традиционни съюзници на Изток, като Китай и Русия", заяви 46-годишният Вучич, след като гласува в неделя.

Анализатори смятат, че той ще продължи да управлява в коалиция със социалистите, макар че не е необходимо, посочва Ройтерс.

Широкият консенсус в парламента в подкрепа на членството на Сърбия в ЕС ще бъде смущаван от крайните националисти на Воислав Шешел. Шешел, който преди по-малко от месец бе оправдан от Международния трибунал в Хага по обвинения, свързани с войните в бивша Югославия, веднага предложи коалиция "на всяка партия, която иска да се откаже от ЕС и да се обърне към Русия".

Воислав Шешел заяви, че изборите в неделя са де факто референдум за това дали Сърбия ще се присъедини към "врага" ЕС или ще се обърне към "нашия традиционен съюзник Русия".

Завръщането на крайните националисти в парламента отразява разочарованието от политиката на икономии, която премиерът Вучич бе принуден да наложи, за да вземе заем от Международния валутен фонд на стойност 1,2 млрд. евро. Съкращенията на държавни разходи и субсидии и увеличенията на данъци помогнаха на Сърбия да намали бюджетния си дефицит почти наполовина миналата година, но икономиката се възстановява бавно от рецесията, а безработицата е около 18%.

Бившият флагман на опозицията срещу Слободан Милошевич - Демократическата партия, постигна най-слабия си резултат до момента, но спечели около 5,9%, за да влезе в парламента.

Избирателната активност бе около 53 на сто един час преди затварянето на избирателните секции в неделя, което е малко по-високо от участието на гласоподавателите през 2014 г.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още