IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Казахстан остави основния си лихвен процент без промяна

Централните банкери се въздържат от облекчаване на паричната политика, въпреки че икономиката е напът да се свие за пръв път от 1998 г.

17:01 | 06.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка в Казахстан остави основния си лихвен процент без промяна, след като инфлацията се ускори за девети пореден месец до най-високото си ниво от 2008 г., съобщи Bloomberg.

След като през май регулаторът неочаквано понижи ставката с 2 процентни пункта, стойността й беше оставена на ниво 15%. Всички петима икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха такъв ход.

„Придържайки се към балансирана политика, Националната банка взима предвид рисковете пред запазването на финансовата стабилност“, пише в изявлението на централната банка. „Тези заплахи отразяват необходимостта да се поддържа търсенето на активи в казахстанско тенге в условията на възможно прехвърляне на средства от паричния към валутния пазар, както и да се гарантира ценовата стабилност в средносрочен план“, се казва още в текста.

Централните банкери се въздържат от облекчаване на паричната политика, въпреки че икономиката е напът да се свие за пръв път от 1998 г., след като годишната инфлация скочи до 16,7 на сто през май. Стойността е двойно над целевото ниво на централната банка.

Управителят Данияр Акишев посочва, че предпазливата позиция е необходима, за да се управляват очакванията за инфлацията и за да бъдат насърчени вложителите да не държат парите си в банкови депозити, деноминирани в долари.

Казахстанската валута – тенге – се стабилизира, след като беше най-зле представящата се в света миналата година. Тя поскъпна с 2,5 на сто спрямо долара от началото на настоящето тримесечие, сочат данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още