IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силуанов: Русия не се тревожи за резултата от британския референдум

Финансовият министър все пак признава, че страната му има интерес от стабилна връзка с търговските си партньори

15:25 | 18.06.16 г. 4
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Финансовите пазари и паундът може и да са разтърсени от предстоящия референдум относно членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС), но руският финансов министър Антон Силуанов заяви за CNBC, че страната му не се тревожи от резултата, в каквато и посока да се окаже той.

Без съмнение Brexit може да повлияе върху волатилността на пазара и обменните курсове на чуждите валути. До каква степен ще се изрази подобна волатилност - никой не знае“, каза Силуанов за CNBC по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Британските социологически проучвания предполагат, че разликата между гласоподавателите "за" и "срещу" излизане от Евросъюза вече е изключително тясна и не е ясно в коя посока ще отиде вотът. Има опасения на финансовите пазари, че т.нар. Brexit ще удари британската икономика, търговията и инвестиционните връзки с по-широкия свят.

Силуанов каза, че британският вот за оставане или излизане от 28-членния икономически и политически блок няма да се отрази особено на икономическото положение на Русия, докато Европа също не бъде повлияна твърде много.

По отношение на Русия не мисля, че това ще се отрази на нашето положение на паричните пазари. Въпреки това имаме интерес от стабилна ситуация със собствените ни търговски партньори, тъй като Европа е наш основен търговски партньор и за нас е важно разработените търговски условия да не се променят коренно“, посочи Силуанов..

Затова каквото и решение да се вземе във Великобритания за излизане или оставане в ЕС, ние вярваме, че най-важното нещо е, че няма да има сериозни последствия за паричните пазари“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
O,много непартийно разсъждаваш, брат... Това с различните валути се отигра отдавна - едно е да се опитваш да обезценяваш долара само срещу еврото, друго е да нямаш възможност на диктат над всяка държава. От другата страна е Германия с експортно-ориентираната си икономика, която знаеш ли колко ще е щастлива, ако изведнъж се окаже, че еврото си отиде и марката стане 2 пъти по-силна, отколкото беше преди?...Щото поне в началните години точно така ще стане...Отидоха в канала продажбите на ФВ, Тисен, Адидас / нищо, че те се произвеждат в Китай, печалбите са за Франкфурт / ...Такива да си ги нямаме - цялта дандания е точно за да се избегне тоя сценарий. Никой не мисле вече за конкуренция, потребители, пазар...най-малко па за жизнен стандарт на масите...Всичко е една огромна корпоративна схема, която облагодетелства няколко мега корпорации, тълпа банкери и много политициТова е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 11
Sinuhe from Egypt
преди 7 години
Предполагам , че няма да е трагедия ако О.К.-то напусне ЕС. Най много Евро-зоната да се разпадне , което мисля ще е добре за ЕС. Защото няма да се минава през еврото и така ще има реален паритет между националните валути.. А цените на пазара сами ще се установят на база търсене и предлагане, което ще е добре за потребителите на стоки и услуги в ЕС. Нали е пазарна икономиката. Така и политическият натиск върху пазара ще намалее значително и жизненият стандарт в ЕС може и да се повиши. Е ще има и смут в началото , но по-късно нещата ще си дойдат на мястото. А дълговете на някой държави в ЕС може и да се изпарят защото ще са в съотношение долар/нац. валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 14
ing5rov
преди 7 години
Айде бе, не дойде ли вече сестрата да ти прасне една инжекцийка ,та да мирясаш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 21
DutyFree
преди 7 години
хм.. КАК ДА ИМАТЕ ПРОБЛЕМ, КАТО ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НЕ Е СЪВЕТСКИЯ, ЕС Е ИКОНОМИЧЕСКИ СЪЮЗ ЗА ТЪРГОВИЯ И ИНОВАЦИИ, НАЙ МАЛКОТО И НЕ МАЛКА ТЕРИТОРИЯ И ВАЛУТА.. КАКВИ СТЕ ВИЕ ЧЕРВЕНИ М.А.Л.О.УМНИЦИ!!??? КАК ДА ИМАТЕ ПРИТЕСНЕНИЯ??? ЧУГУНСКИ ГЛУПОСТИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още