IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лех Валенса: При Brexit ЕС трябва да се реорганизира, воден от Германия

Според бившия полски президент Берлин вероятно има сценарий за след разпадането на ЕС

13:22 | 17.06.16 г. 1
<p>
	Лех Валенса. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Лех Валенса. Снимка: архив Ройтерс

Според бившия полски президент Лех Валенса, водач на прочутия синдикат "Солидарност", след възможното излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), за което британците ще се произнесат на референдум на 23 юни, Евросъюзът ще трябва веднага да бъде възстановен.

Валенса смята, че блокът трябва да се организира наново под ръководството на Германия, най-мощната страна от континента, предаде AFP, цитирана от БТА.

Въпросът, който разбуни духовете в Европа, "трябва да бъде зададен по-скоро на някой астролог или на Господ", отбелязва нобеловият лауреат за мир от 1983 г. в интервю за AFP

"Ами нека британците "се поразтоварят", коментира той.

"Тъй да бъде! Добре, отказвате се от членството, значи няма да можете да пътувате през ЕС. Ще трябва пак да си показвате паспортите, както преди. Няма да ви пускат, пък и защо ли?! За да внасяте безредие тук ли? Ние си имаме закони и ЕС е такъв, какъвто е. Или сте съгласни, или не. Ако не искате, прав ви път!", възкликва Валенса, сочейки с ръка вратата.

Ако надделеят привържениците на Brexit, "трябва да бъде създаден нов ЕС, много по-добре обмислен, който да не позволява такива ексцесии", изтъква бившият полски лидер.

"Редно е Германия по-специално да пресметне какво ще е по-изгодно за развитието (на континента, бел. на АФП) - да се формира от нулата съвсем нова, по-добре обмислена организация, или пък да се ремонтира предишният Съюз", казва той.

"Германия вероятно има сценарий, готов за употреба точно четвърт час след разпадането на ЕС", предполага Валенса.
Германците имат думата, защото са лидери и точно те трябва да решат с кого искат да градят новия ЕС, добавя той.

Според него Берлин трябва да бъде подпомогнат от Франция и от Италия, допълва АFP.

Още по темата Brexit четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
Според бившия полски президент Берлин вероятно има сценарий за след разпадането на ЕС------------------------------------------------------------------------------------------верно ?!? Е тоя дъртия утрепа *** да не би да очаква да отидем в пещери или как ?!? И за ко треа да има неккъв съюз не моа да разбера ?!? Свободна Търговия на стоки и хората да джиткат без визи достатъчно за кво са ми некви еврогейтачески дебилли там да ми казват коя краставица ше е крива и коя нье, според тая директива тъпотии я марш, чиба ... всеки решава сам за себе си, искам тръби - има тръби, не искам бежанци - нема бежанци, искам санкции, ама другия не иска да се опраа всеки и да си решава, те така требе да е Европата, а не Американски не Немски диктат , че от ялови бабички аман. Незнам само с кво я държат тая Меркелица та върши такива тъпотии от Фашингтона да не е изнасилила и тя некой негроид у некой руски хотел да го *** ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още