fallback

Световните лидери: Демократичният ред в Турция трябва да бъде зачитан

Представители на Европа, Русия и САЩ се обявиха в подкрепа на "демократично избраното правителство" в Турция

09:40 | 16.07.16 г. 7

Европейският съюз възнамерява да запази Турция като свой ключов партньор във всички сфери, но много ще зависи от това как Анкара ще излезе от кризата с преврата и как ще се справи с последствията, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Уан Батор, където участва в азиатско-европейската среща на високо равнище, предадоха информационните агенции.

Това ще има решаващо значение за самата Турция, за целия регион и за отношенията между ЕС и Турция, каза той, предава БТА.

Туск подчерта също, че няма място за военни преврати в съвременна Турция, в която няма алтернатива на демокрацията и върховенството на закона. Напрежението и предизвикателствата не може да се решават със силата на оръжието, каза той.

Последствията от преврата в Турция ще бъдат обсъдени на 18 юли на планираната среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

Турската демокрация трябва да бъде зачитана и Берлин подкрепя избраното правителство в Анкара, заяви тази сутрин говорителят на германския канцлер Ангела Меркел след опита за преврат, предприет от група турски военни.

"Демократичният ред в Турция трябва да бъде зачитан. Трябва да се направи всичко, за да бъде защитен животът на хората", написа Щефен Зайберт в Туитър. Той добави, че Меркел е в тесен контакт с външния министър Франк-Валтер Щайнмайер и вицеканцлера и икономически министър Зигмар Габриел и че Берлин подкрепя законно избраното турско правителство.

Президентът на САЩ Барак Обама също призова всички сили в Турция да подкрепят демократично избраното правителство на президента Реджеп Тайип Ердоган, предадоха световните агенции.

Пресслужбата на Белия дом съобщи, че Обама е разговарял по телефона с намиращия се в Москва държавен секретар на САЩ Джон Кери за развоя на събитията в Турция.

"Президентът и държавният секретар са на мнение, че всички сили в Турция трябва да подкрепят демократично избраното правителство на страната, да демонстрират сдържаност и да не допускат насилие и кръвопролития", съобщи пресслужбата.

Руският премиер Дмитрий Медведев смята, че обстановката в Турция показва дълбоки противоречия в обществото и армията на страната и изрази убеденост в необходимостта от възстановяване на конституционния ред, предаде ТАСС.

"Що се отнася до събитията, които се случиха вчера и днес в Турция, те трябва да бъдат анализирани, тъй като още продължават. Напълно очевидно е, че в този момент там има военни сблъсъци", каза Медведев пред журналисти. "Необходимо е да бъде възстановен конституционият ред на територията на страната, като бъдат спазвани всички права и свободи, предвиждани в законодателството на страната", добави той.

Медведев подчерта, че събитията в Турция показват, че в турското общество, в турската армия има много силни, дълбоки противоречия, които намериха израз в тези събития. "Какво ще стане по-нататък, времето ще покаже", каза той.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас късно вечерта също изрази "подкрепата си за демократично избраното правителство" на Турция чрез контакт на службите си с тези на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи гръцки правителствен източник, цитиран от АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:54 | 13.09.22 г.
fallback