IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арестуваният Улюкаев е искал държавата да се откаже от контрола си над Роснефт

В частни разговори бившият икономически министър е защитавал идеята делът на държавата в петролната компания да се намали под 50%

17:18 | 29.11.16 г. 1
<p>
	Алексей Улюкаев.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Алексей Улюкаев. Снимка: архив Ройтерс

Бившият икономически министър на Русия Алексей Улюкаев е заявявал в частни разговори с колеги от правителството, че държавата трябва да се откаже от контрола над петролния гигант Роснефт. Изказванията са били направени преди да бъде арестуван преди две седмици, съобщава Ройтерс, позовавайки се на двама източници.

Един от източниците е казал за Ройтерс още преди ареста на 15 ноември на Улюкаев по подозрения в корупция, че министърът е разпространявал идеята делът на държавата в Роснефт – най-голямата петролна компания в страната, да се намали до под 50%.

Вторият източник – представител на правителството, потвърждава, че Улюкаев е обсъждал тази идея с други представители, преди да бъде задържан.

Няколко представители на правителството, разговаряли с Ройтерс, са заявили, че няма доказателства, че арестът му е бил мотивиран от нещо различно от желание за борба с корупцията. Агенцията не е открила доказателства, че позицията на Улюкаев по държавния контрол над Роснефт е свързана с неговия арест.

Експерти от петролната индустрия обаче казват, че всеки план за намаляване на държавния контрол над Роснефт ще отслаби позицията на мощния шеф на компанията Игор Сечин – доверено лице на Владимир Путин, което е в черния списък на САЩ заради принадлежността си към вътрешния кръг на руския президент.

Ройтерс е изпратила писмени въпроси до Кремъл и Роснефт, които обаче не са представили отговори. Прокуратурата, към която е била насочена агенцията, също не е коментирала темата.

Улюкаев, който бе уволнен часове след ареста му, отхвърля обвиненията срещу него. Той бе първият арестуван действащ член на кабинета от над две десетилетия. Кремъл и следователите казват, че това е открито наказателно корупционно дело, което няма други цели.

Според следователите Улюкаев е поискал подкуп в размер на 2 млрд. долара от Роснефт, за да бъде одобрена покупката му за 5 млрд. долара на дела в руската петролна компания Башнефт по-рано тази година.

Ролята на Роснефт при разследването на случая накара някои представители на управляващия елит на Русия да го възприемат като част от битка между мощни клонове в елита.

Прокурорите казват, че компанията е предупредила властите за закононарушението преди служителите на службата по сигурност да претърсят офисите, за да арестуват Улюкаев. Според някои източници представител от екипа по сигурността на компанията е работил от седмици насам, помагайки да се съберат доказателства срещу икономическия министър.

60-годишният Улюкаев е под домашен арест, докато чака делото си.

Руската държава контролира Роснефт чрез дял от 69,5%, държан от държавната холдингова компания Роснефтгаз.

Съгласно частичната приватизация, планирана за тази година, се очаква холдинговата компания да намали дела си до 50%, продавайки останалата част. Самата Роснефт се очаква да купи тези дялове, макар че правителството заяви, че акциите трябва после да бъдат продадени на частни инвеститори. Идеята на Улюкаев, според двамата източници, е била Роснефтгаз да продаде по-голям дял, което ще намали собствения му под 50%, а останалата част ще се държи от частни инвеститори. Това би означавало, че държавата вече няма да има пряк контрол върху компанията, макар че ще запази блокиращ дял.

Един от източниците казва, че желанието на Улюкаев е било част от усилията да увеличи приходите от приватизация, макар че според самия министър това е нямало да се случи през следващите три години.

Идеята държавата да се откаже от контрола над Роснефт се е въртяла и преди в правителствените кръгове, но досега не е било съобщавано, че самият Улюкаев я е разпространявал активно преди ареста си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
този сам иска да стане жертва на нелеп битов инцидент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още